Acasă Istorii din spatele culisei Chironda, despre Hotelul Național: Gașca din Primărie încearcă să-și acopere spatele

Chironda, despre Hotelul Național: Gașca din Primărie încearcă să-și acopere spatele

0

Viceprimarul Capitalei restabilit în funcție de instanța de judecată, Victor Chironda, a explicat la 23 mai, că Moldova-Tur ar putea avea câștig de cauză în instanță pe cazul demolării Hotelului Național, întrucât Societatea pe Acțiuni (SA) a depus la Agenția de Supraveghere Tehnică o declarație de începere a lucrărilor încă în data de 25 iunie 2021, ceea ce înseamnă că, din punct de vedere juridic, aceasta este valabilă până la 25 iunie 2022.

În acest sens, primarul general al municipiului, Ion Ceban, prin semnarea Dispoziției de revocare a autorizației de desființare a Hotelului Național, a legitimizat autorizația de demolare a edificiului ca ulterior „să se facă toți morți în popușoi, (n. red. – să spună că) eu am revocat, eu îs curățel, dar asta instanța coruptă a decis că această clădire poate fi demolată”, transmite SafeNews.md cu referire la replicamedia.md.

„Din punct de vedere legal, asta înseamnă că lucrările au început în termen, iar autorizația este valabilă, pentru că 12 luni nu s-au epuizat, urmează să fie autorizația valabilă până 25 iunie 2022. Dacă Moldova-Tur, eu sunt sigur că va urma actul II al acestui minunat balet realizat de Primăria Chișinău, Moldova-Tur va ataca în instanță această Dispoziție a primarului general și va obține câștig de cauză, pentru că orice judecător va analiza din punct de vedere juridic. 

Este vorba despre un act administrativ emis fără încălcări și evident că vor avea câștig de cauză și ne vom trezi cu faptul că Moldova-Tur prin decizie de judecată are dreptul să demoleze clădirea Hotelului Național, iar demolarea clădirii înseamnă că ei devin automat proprietari ai întregului teren care nu este doar acolo unde este situată clădirea, dar și tot acest teren din jurul clădirii, care este de 3-4 ori mai mare decât suprafața terenului ocupat de clădire”, a explicat Victor Chironda.

Potrivit lui Chironda, „prin revocarea acestei autorizații, Primăria nu face altceva decât să asigure o legitimizare a autorizației de demolare.”

„Având o decizie a instanței, Primăria nu mai poate influența procesul și va rămâne să privească cum municipalitatea sau statul, pentru că încă nu este clar cine dintre aceste entități sunt proprietarii terenului, este deposedată de un teren de 1,2 ha cu o valoare care ajunge la câteva milioane de euro. 

Știind ce va urma și înțelegând foarte bine care vor fi consecințele faptului că au emis acea autorizație de demolare, Ion Ceban, Svetlana Dogotaru și toată gașca din Primărie încearcă să-și acopere spatele și să se facă morți în popușoi că nu noi, eu am revocat, eu îs curățel, dar asta instanța coruptă a decis că această clădire poate fi demolată”, a conchis Chironda.

Amintim că, la data de 20 mai, primarul Ion Ceban a semnat Dispoziția de revocare a autorizației de desființare a Hotelului Național, după ce specialiștii din cadrul Direcției Generale Arhitectură, Urbanism şi Relaţii Funciare (DGAURF) și Direcției Generale Transport Public şi Căi de Comunicaţie (DGTPCC) au depistat mai multe încălcări la fața locului.

Procesul de demolare a Hotelului Național a început la 20 mai, urmare a autorizației de desființare a clădirii emise în iunie 2021, deși potrivit viceprimarului Capitalei restabilit în funcție de instanța de judecată, Victor Chironda, „în decembrie 2022, arhitecta-șefă a Chișinăului, Svetlana Dogotaru, „spunea că autorizația de desființare emisă în 2021 nu mai este valabilă”.

Ulterior, președintele fracțiunii PAS din Consiliul Municipal Chișinău (CMC), Roman Cojuhari, a venit cu o reacție pe pagina sa de Facebook la inițierea procesului de demolare a Hotelului Național Chișinău în care spune că municipalitatea „anul trecut a retras de la CNA dosarul Hotelului Național și pe furiș a semnat autorizația de desființare a Hotelului”, iar astăzi, „când au apărut zvonuri că a început demolarea, cei de la Primărie se dau mari eroi și zic că nu o vor permite”.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.