Acasă Politic Chicu recunoaște că ne-am putea confrunta cu o criză valutară

Chicu recunoaște că ne-am putea confrunta cu o criză valutară

0

Premierul Chicu recunoaște că R. Moldova s-ar putea confrunta cu o criză valutară, menționând că remitențele de peste hotare vor scădea iar în același timp. R. Moldova importă produse alimentare de peste un miliar de dolari.

După ședința Guvernului care a avut loc astăzi, chicu a declarat că în următoarea perioadă sectorul agricol va căpăta o importanță majoră.

„În primul rând ca sector pentru crearea locurilor de muncă. În al doilea rând, R. Moldova și-a permis până acum luxul să importe masiv produse alimentare. Cred că plătim mai mult de 1 miliard de dolari pentru aceasta, plătim valută. Cred că noi sectorul agricol îl privim ca un sector care poate fi masiv folosit pentru programul se substituire a importurilor”, a declarat premierul. 

Chicu a adăugat că evoluțiile din Europa, în special, dar și alte părți ale lumii de unde noi primi multe remitențe și multe transferuri de valută vor avea impact asupra acestui flux de valută.

„Respectiv pentru a diminua impactul unei scăderi de remitențe trebuie să ne asigurăm că o bună parte din produsele alimentare pe care noi le importăm trebuie să le producem la noi. Sectorul agricol este elementul principal, de aceea vom veni cu suport masiv pentru acest sector. Mulți din cetățenii noștri care au fost peste hotare până acum pot fi încadrați aici în sectorul agrar, nu doar ca forță de muncă dar și ca nivel de tehnologii”, a declarat prim-ministrul. 

Amintim că recent Deschide.MD a scris că decretarea stării de urgență în R.Moldova în contextul pandemiei de coronavirus, care implică și limitarea activității economice și restricționarea frontierelor, creează premise favorabile pentru ca statul să se apropie de cea de-a patra criză valutară din istoria sa.

De această părere este expertul „Idis Viitorul”, Veaceslav Ioniță, care amintește că prima criză de acest gen pe care a cunoscut-o R. Moldova s-a produs în anul 1998, urmată de cea din 2009, apoi din 2014 și 2015, iar în 2020 statul fiind aproape să se confrunte cu cea de-a patra.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.