Acasă Politic Chicu: Moldova are imunitate față de șocurile provocate de politicieni

Chicu: Moldova are imunitate față de șocurile provocate de politicieni

0

În linii mari, anul 2019 a fost finalizat „destul de binișor”, având în vedere specificul anului din punct de vedere electoral și politic – cu un deficit bugetar de 1,4%, cu o creștere economică de 3,6%. O spune premierul Ion Chicu, care a prezentat astăzi, 12 noiembrie, raportul de activitate la un an de mandat. Premierul estimează pentru anul 2020 o diminuare a Produsului Intern Brut de până la 6,5%, transmite SafeNews.md cu referire la IPN.

Ion Chicu spune că, în linii mari, performanța bugetar-fiscală și economică a țării din 2019 și 2020, arată că Moldova are deja o imunitate față de „șocurile provocate de politicieni”. În opinia sa, lovitura principală în această perioadă a fost pandemia, iar implicarea politicului și speculațiile au fost cea mai mare problemă în combaterea pandemiei. Efectul negativ al pandemiei asupra economiei s-a resimțit în luna aprilie-mai anul curent, când au fost pierderi de miliarde la buget, iar în trimestrul doi a fost o scădere a PIB-ului de 14%.

În prima jumătate a anului, s-a supraviețuit  datorită evoluției economico-bugetare în primele luni ale anului 2020, unde au fost încasări în plus față de aceeași perioadă a anului trecut, de 1,6 miliarde de lei, precizează premierul. Pentru susținerea economiei, Guvernul a acordat suport în special celor care au contribuit la bugetul statului cu impozite, susține Ion Chicu. 

„A rambursat TVA-ul acumulat pe intern, a fost subvenționată dobânda la credite, a fost acordat un suport de 300 de milioane de lei pentru agricultori”. Pentru susținerea agenților economici, s-au alocat în jur de 150 de milioane de lei, sume care inițial nu erau planificate în buget. „Au fost triplate alocațiile pentru șomaj, au fost ajutați deținătorii de patentă și s-au alocat bani pentru investiții”, a punctat șeful executivului.

La data de 1 noiembrie 2020, fondul de salarizare este cu 1,4 miliarde de lei mai mare decât în aceeași perioadă a anului 2019, ceea ce arată că „sectoarele economice s-au restabilit, achită salarii”, susține premierul.

Pe viitor, Guvernul își propune implementarea unui proiect de politici pentru relansarea economiei, care va conține elemente precum: optimizarea cadrului normativ, ajustări ale regimului de impozitare, stimulări la crearea locurilor de muncă cu avantaje pentru diasporă și tinerii specialiști.

Ion Chicu a remarcat și relațiile cu Fondul Monetar internațional (FMI), cu care este negociat un nou Program. Pentru semnarea acestuia, e nevoie de îndeplinit două angajamente: aprobarea legii cu privire la independența Băncii Naționale și aprobarea a trei viceguvernatori la Banca Națională, a precizat Ion Chicu. Potrivit premierului, cooperarea cu FMI este importantă deoarece asigură un plus de siguranță pentru situația macro-economică.

Guvernul Chicu a fost învestit la 14 noiembrie 2019, după ce a fost votată o moțiune de cenzură care a dus la căderea guvernului condus de Maia Sandu. La prezentarea listei noului guvern, Ion Chicu a menționat că e vorba de un guvern minoritar, de tranziție, până la următoarele alegeri prezidențiale.

ipn.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.