În linii mari, anul 2019 a fost finalizat „destul de binișor”, având în vedere specificul anului din punct de vedere electoral și politic – cu un deficit bugetar de 1,4%, cu o creștere economică de 3,6%. O spune premierul Ion Chicu, care a prezentat astăzi, 12 noiembrie, raportul de activitate la un an de mandat. Premierul estimează pentru anul 2020 o diminuare a Produsului Intern Brut de până la 6,5%, transmite SafeNews.md cu referire la IPN.
Ion Chicu spune că, în linii mari, performanța bugetar-fiscală și economică a țării din 2019 și 2020, arată că Moldova are deja o imunitate față de „șocurile provocate de politicieni”. În opinia sa, lovitura principală în această perioadă a fost pandemia, iar implicarea politicului și speculațiile au fost cea mai mare problemă în combaterea pandemiei. Efectul negativ al pandemiei asupra economiei s-a resimțit în luna aprilie-mai anul curent, când au fost pierderi de miliarde la buget, iar în trimestrul doi a fost o scădere a PIB-ului de 14%.
În prima jumătate a anului, s-a supraviețuit datorită evoluției economico-bugetare în primele luni ale anului 2020, unde au fost încasări în plus față de aceeași perioadă a anului trecut, de 1,6 miliarde de lei, precizează premierul. Pentru susținerea economiei, Guvernul a acordat suport în special celor care au contribuit la bugetul statului cu impozite, susține Ion Chicu.
La data de 1 noiembrie 2020, fondul de salarizare este cu 1,4 miliarde de lei mai mare decât în aceeași perioadă a anului 2019, ceea ce arată că „sectoarele economice s-au restabilit, achită salarii”, susține premierul.
Pe viitor, Guvernul își propune implementarea unui proiect de politici pentru relansarea economiei, care va conține elemente precum: optimizarea cadrului normativ, ajustări ale regimului de impozitare, stimulări la crearea locurilor de muncă cu avantaje pentru diasporă și tinerii specialiști.
Ion Chicu a remarcat și relațiile cu Fondul Monetar internațional (FMI), cu care este negociat un nou Program. Pentru semnarea acestuia, e nevoie de îndeplinit două angajamente: aprobarea legii cu privire la independența Băncii Naționale și aprobarea a trei viceguvernatori la Banca Națională, a precizat Ion Chicu. Potrivit premierului, cooperarea cu FMI este importantă deoarece asigură un plus de siguranță pentru situația macro-economică.
Guvernul Chicu a fost învestit la 14 noiembrie 2019, după ce a fost votată o moțiune de cenzură care a dus la căderea guvernului condus de Maia Sandu. La prezentarea listei noului guvern, Ion Chicu a menționat că e vorba de un guvern minoritar, de tranziție, până la următoarele alegeri prezidențiale.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.