Acasă Social Cetăţenii R.Moldova pot verifica online valoarea impozitelor achitate

Cetăţenii R.Moldova pot verifica online valoarea impozitelor achitate

0

Un simplu click îţi poate arăta contribuţia la bugetul de stat. Valoarea impozitelor achitate poate fi monitorizată de fiecare contribuabil de la calculatorul său de acasă. Un soft reînnoit în acest sens a fost lansat de Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS), în parteneriat cu Programul USAID. Actualmente, mai bine de 500.000 de persoane asigurate deţin parole de acces la contul personal şi au calitatea de utilizatori ai sistemului, relatează TRM.

Pentru a primi parola de acces la contul personal, fiecare contribuabil trebuie să se adreseze la orice oficiu al CNAS, unde, în câteva minute, va primi gratuit datele necesare.

„Programul este lansat pentru accesarea rapidă a parolei, care permite de a vizualiza personal unde este indicat salariul care este calculat de către angajator şi transferări la fondul social. Cetăţenii au nevoie pentru accesarea parolei să aibă buletinul de identitate şi atât”, a precizat Natalia Conovaliuc, şef adjunct Casa teritorială de asigurări sociale Botanica.

Pentru a verifica valorea impozitelor pe care le-aţi achitat trebuie să accesaţi pagina cnas.md. Ulterior, la rubrica CPASS veţi introduce e-mailul sau codul numeric personal din buletinul de identitate, dar şi parola primită de la CNAS. Apoi, tot ce trebuie să faceţi este să alegeţi perioada pentru care solicitaţi informaţia.

Oamenii susţin că în această eră digitală, serviciul este unul extrem de util, iar informaţiile despre contribuţiile la buget vor deveni mai transparente.

„Un beneficiu foarte bun, pentru că noi şi aşa ne cunoaştem salariul, dar de facto o să fie transparent”;
„Eu consider că acesta e un lucru bun pentru locuitori. Fiecare poate să îşi verifice şi dacă îl duce capul să calculeze ce pensie o să aibă”;
„Eu cred că e o ideie foarte bună, deoarece majoritatea populaţiei nu ştie ce impozite achită şi pentru ce şi puţini se duc la contabilitate să ia fişa de salarizare. Astfel, dacă va fi în regim online, cred că va fi destul de ok şi lumea va fi informată anume pentru ce se duc aceste impozite”, spun oamenii.

Prima versiune a sistemului a fost lansată pe 16 martie 2010 cu suportul Programului USAID.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.