Acasă Economic Centrala de la Cuciurgan a sporit producția de energie cu circa 5%

Centrala de la Cuciurgan a sporit producția de energie cu circa 5%

0

În ianuarie-septembrie, una dintre cele mai mari întreprinderi transnistrene – Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, a produs 3,65 mlrd. kWh de energie electrică cu 5,9% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului 2020. Datele companiei, care face parte din grupul Inter RAO, în consecinţă, coeficientul de utilizare a capacităţii instalate a centralei a crescut de la 21% la 22,12%.

Întreprinderea explică creşterea producţiei atât prin creşterea furnizării de energie electrică pentru export (în Moldova – „I.”), cât şi prin creşterea consumului de energie electrică pe piaţa internă.

Furnizarea de energie termică a crescut cu 12,9% până la 72,2 mii Gcal, ceea ce „este cauzat de scăderea nivelului mediu al temperaturii aerului exterior faţă de anul precedent”.

Ca şi până acum, principalul combustibil pentru producţie a fost gazul natural, a cărui pondere în balanţa combustibililor a fost de 99,54%.

În vederea creşterii fiabilităţii şi continuităţii aprovizionării cu energie şi căldură a consumatorilor, în trimestrul III, personalul de sine stătător a efectuat reparaţie curentă la unitatea electrică nr.12 şi reparaţie medie la unitatea electrică nr.9. Au fost efectuate lucrări de inspecţie şi reparare a conductelor şi conductelor de abur.

Infotag precizează: Centrala termoelectrică de la Cuciurgan – este una dintre cele mai mari centrale electrice din Europa de Est, care activează din anul 1964. 

Întreprinderea dispune de 12 blocuri energetice cu o capacitate totală de 2520 MW, dintre care funcţionează doar trei-patru. În perioada sovietică, Centrala asigura cu energie electrică întreaga Moldovă şi sudul Ucrainei, precum şi efectua exporturi în Balcani, generând anual 12-15 mlrd. kWh de energie electrică. 

Proprietarul centralei este compania rusă Inter RAO. Din 2009 Centrala este principalul furnizor de energie electrică în Moldova. Potrivit noului contract, până la sfârşitul lunii martie 2022, Centrala va furniza 100% din energia electrică importată de Moldova la un preţ de $53,5 per 1 MWh.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.