Acasă Diverse Cele mai proaste obiceiuri care îți distrug imunitatea și te fac vulnerabil

Cele mai proaste obiceiuri care îți distrug imunitatea și te fac vulnerabil

0

Corpul uman realizează lucruri uimitoare, iar răspunsul nostru imunitar este un exemplu perfect. Sistemul nostru imunitar ne apără în tăcere de invadatori, ne protejează de boli și chiar recunoaște și distruge celulele canceroase înainte ca acestea să se dezvolte.

Pe de altă parte, atunci când sistemul nostru imunitar este hiperactiv și reacționează la substanțe inofensive, dezvoltăm alergii și boli autoimune.

Toată lumea își dorește un sistem imunitar puternic și sănătos, iar în ultimii doi ani, odată cu pandemia COVID-19, importanța unui sistem imunitar care să funcționeze bine a devenit și mai evidentă.

Așadar, ce trebuie să facem pentru a ne asigura că avem un sistem imunitar cât mai puternic?

1. Nu neglijați somnul

Somnul este esențial pentru ca sistemul nostru imunitar să funcționeze în mod optim. Nu numai că lipsa somnului vă poate afecta capacitatea de a lupta împotriva infecțiilor și vă poate încetini recuperarea, dar există, de asemenea, dovezi că un somn insuficient și întreruperea ritmului circadian pot crește riscul de cancer, boli de inimă și diabet de tip 2.

Asigurați-vă că acordați prioritate somnului și, dacă aveți probleme cu somnul, încercați să limitați timpul petrecut în fața ecranelor înainte de culcare, să țineți telefonul mobil în afara dormitorului pe timp de noapte și să evitați alcoolul, cofeina și zahărul seara.

2. Nu mâncați suficienți nutrienți

Micronutrienții sunt blocurile de construcție esențiale pentru ca organismul să funcționeze corect, iar o dietă săracă în nutrienți îți va inhiba capacitatea de a lupta împotriva infecțiilor.

Cel mai bun mod de a avea o dietă bogată în nutrienți este să consumați cel puțin 5 porții de fructe și legume pe zi, care vă vor oferi o serie de vitamine, minerale, fitonutrienți și antioxidanți.

Mâncatul în acest mod va furniza, de asemenea, fibre, care au numeroase alte beneficii pentru sănătate, inclusiv susținerea microbilor din intestin, care sunt strâns legați de sistemul imunitar.

3. Nu fiți sedentari

Un stil de viață inactiv este dăunător pentru sănătatea noastră în mai multe moduri. Nu numai că timpul sedentar crescut promovează inflamația, creșterea în greutate și bolile cronice, dar are și un impact negativ asupra capacității organismului nostru de a lupta împotriva infecțiilor.

În schimb, o rutină regulată de activitate fizică moderată are beneficii enorme atât pentru sănătatea noastră fizică, cât și pentru cea mentală și se crede că ne întărește sistemul imunitar.

În mod ideal, ar trebui să vă propuneți să faceți 30-60 de minute de activitate fizică moderată de cel puțin 5 ori pe săptămână, dar orice cantitate de activitate fizică crescută are beneficii, chiar și 10 minute. Încercați să faceți zilnic o plimbare afară.

Aceasta poate, de asemenea, să vă diminueze stresul și să vă crească nivelul de vitamina D, ceea ce va ajuta sistemul imunitar.

4. Consumați prea mult alcool

Există multiple motive pentru care consumul excesiv de alcool poate afecta sistemul imunitar. Consumul prea mare de alcool promovează inflamația și interferează cu microbiomul nostru intestinal, care este strâns legat de sistemul nostru imunitar.

Nu numai atât, dar consumul excesiv de alcool poate reduce temporar cantitatea de celule care luptă împotriva infecțiilor din sângele nostru. Pentru femeile și bărbații de peste 65 de ani, un consum moderat de alcool înseamnă să bei până la 1 pahar pe zi. Pentru bărbații cu vârsta de 65 de ani și sub 65 de ani, două băuturi pe zi sunt considerate moderate, scrie EatThis.

5. Stresul

Stresul crește nivelul de cortizol din corpul nostru, care, în timp, favorizează inflamația și ne drenează sistemul imunitar. De asemenea, stresul ne poate epuiza limfocitele, celulele organismului care luptă împotriva virusurilor, ceea ce ne poate face mai sensibili la infecțiile virale.

O anumită cantitate de stres în viața noastră este inevitabilă, dar reducerea acestuia poate diminua răspunsul fiziologic al organismului la stres și, de fapt, vă poate stimula sistemul imunitar.

6. Fumatul

Fumatul este cel mai prost obicei pentru sistemul imunitar. Nu numai că fumatul vă slăbește sistemul imunitar, făcându-vă corpul mai sensibil la infecții și crescând riscul de a dezvolta cancer, dar fumatul țigărilor a fost, de asemenea, asociat cu o creștere a riscului de boli autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă.

Inhalarea fumului deteriorează și paralizează cilia, micile fire de păr din tractul respirator care reprezintă prima linie de apărare împotriva infecțiilor, ceea ce explică de ce fumătorii prezintă un risc crescut de răceală și infecții respiratorii, cum ar fi pneumonia.

În plus, numeroasele substanțe chimice din fumul de țigară interferează cu capacitatea sistemului imunitar de a funcționa corect și fac organismul mai puțin eficient în lupta împotriva bolilor.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.