Acasă Politic CEC propune permiterea agitației electorale în ziua alegerilor

CEC propune permiterea agitației electorale în ziua alegerilor

0

Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat, în cadrul ședinței de astăzi, avizul asupra proiectului de hotărâre cu privire la aprobarea proiectului de lege pentru modificarea unor acte normative (corupția electorală și politică).

Documentul propus de către Ministerul Justiției are drept scop îmbunătățirea legislației electorale a Republicii Moldova pentru organizarea și desfășurarea corectă și liberă a procesului electoral, racordând astfel legislația electorală la obligațiile și standardele internaționale.

Urmare examinării proiectului de lege, Comisia a prezentat mai multe propuneri de îmbunătățire și uniformizare a textului, precum și de corelare a prevederilor din Codul electoral cu celelalte acte supuse modificării.

Propunerile de modificare a Codului electoral și a altor legi conexe țin de definirea mai exactă a resurselor administrative, interzicerea, în ziua alegerilor, a transportării organizate a alegătorilor spre secția de votare cu scopul de a-i determina să își exercite drepturile electorale, coruperea alegătorilor, controlul finanțării partidelor politice și a campaniei electorale. 

Comisia a subliniat importanța precizării prevederilor legale ce țin de prezentarea rapoartelor semestriale și anuale ale partidelor politice, dar și să uniformizeze datele de prezentare a acestor rapoarte cu perioadele de raportare la alte autorități publice de reglementare.

Membrii CEC, cu o majoritate simplă de voturi, adică 5 din 8 care au participat la ședință, au propus un amendament suplimentar prin care au optat pentru permisiunea efectuării agitației electorale inclusiv în ziua alegerilor și cea precedentă acesteia.

De asemenea, membrii CEC au susținut proiectul de lege și consideră necesară activitatea de perfecționare a cadrului legal electoral și a celui conex pentru a corespunde proceselor și cerințelor reale, instituția fiind deschisă și oferind suportul său constant.

Avizul aprobat de CEC urmează a fi transmis Ministerului Justiției și Cancelariei de Stat.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.