Acasă Extern Ce restricții au locuitorii din Herson, obținut pașnic de forțele ruse

Ce restricții au locuitorii din Herson, obținut pașnic de forțele ruse

0

Orașul Mariupol este înconjurat și supus unui baraj necontenit al artileriei ruse. Cu o populație de peste 400.000 de locuitori, Mariupol este un oraş strategic, care ar permite Moscovei să lege Crimeea de republicile separatiste din estul Ucrainei.

Între timp, în Herson, primul mare praș ucrainean capturat de ruși, ocupanții au instituit restricții draconice de circulație, iar locuitorii se confruntă deja cu lipsa acută de hrană și medicamente.

Pe de altă parte, oficiali de la Pentagon anunță că forțele ucrainene efectuează atacuri masive asupra coloanei militare ruse ce se îndreaptă către capital Ucrainei.

Kievul vrea astfel să dejoace ceea ce consideră a fi obiectivul final al invaziei rusești: ocuparea capitalei și instalarea unui guvern marionetă.

Camera de bord a unui autoturism a surprins joi dimineaţa căderea proiectilelor peste un cartier rezidențial din Cernihiv.

Ruşii susţin că ţintesc doar facilitaţi militare, dar nu există asemenea obiective în apropiere.

Doar spitale, școli, grădinițe, şi blocuri de locuinţe.

Bilanţul provizoriu indică cel puţin 22 de morţi.

Alta salvă de atacuri a vizat Izium, o suburbie a Harkovului.

„La naiba cu pacea rusească! Nenorociții, parcul e distrus. Aici a căzut un proiectil care a făcut totul țăndări. Ce explozie a fost. Ia uite ce crater a făcut bomba. Mai este o mașină distrusă, arsă. Și baza s-a dus naibii. Nenorocita de pace rusească. Trebuie să gândeşti cu capul!”

Un grup de ucraineni a găsit abandonate două mașini rusești, teoretic destinate transportului de echipamente medicale. În realitate, erau încărcate cu muniţii.

„Dragi ucrainieni, dragi concetăţeni, a venit pe pământul nostru, în aceste maşini sanitare. Uitaţi, o să vă arăt ce aveau înăuntru: cică medic de serviciu, asistent de serviciu.

Şi toate celelalte sunt la fel, scrise pe banderole. Dar, dacă vă uitaţi în maşină, ele nu transportă material sanitare. Şi-au părăsit mașinile pline cu tot felul de muniţii.”

Noi imagini din satelit ale zonelor din Ucraina bombardate de ruşi arată amploarea pagubelor în primele cinci zile ale invaziei.

Oficialii ucraineni au admis că orașul Herson, din sudul țării, este controlat de ruși. Este primul mare oraș ucrainean care cade în mâinile ocupanților. Primarul a negociat cu armata rusă, iar orașul a trecut în mod pașnic sub ocupație. Localnicii trebuie să respecte restricțiile impuse de ruși.

Hussain, locuitor din Herson: „Nu ai voie să ieși afară din casă după ora 18. Nu sunt permise adunările cu mai mult de trei oameni la un loc. Trebuie să conducem cu viteza minimă prin oraș, asta dacă vrem ca lucrurile să rămână normale. Dar orașul este cu siguranță sub controlul rușilor.”

Alertaţi de sirene, locuitorii Kievului au petrecut încă o noapte în subteran. Exploziile au fost surprinse în direct de o echipă a postului american CBS.

Zelinski: „Am supraviețuit celor două războaie mondiale, am trecut prin trei perioade de foamete, Holocaust, Baby Yar, Marea Epurare, Foamete, explozia de la Cernobîl, ocuparea Crimeei și războiul din estul statului nostru. Dacă cineva crede că, după ce am depășit toate acestea, vom fi speriați, înfrânți sau că ne vom preda, pur și simplu nu știe nimic despre noi.”

Preşedintele Ucrainei rămâne o sursă de inspiraţie pentru poporul său. Scene de rezistenţă şi sfidare au loc oriunde apar trupele ruseşti.

Zelenski: „Armata noastră, grănicerii, unitățile de apărare a teritoriului, chiar și simpli fermieri capturează soldați ruși în fiecare zi. Și toți prizonierii spun un singur lucru: habar nu au de ce sunt aici. În ciuda faptului că mai sunt mulți inamici, moralul lor se deteriorează constant.”

Rusia recunoaşte doar 500 de morţi în rândul trupelor sale, în timp ce Kievul susţine că numărul real trece de 9 miii.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov: „E ceva subiectiv. Pierderile nu pot fi evitate. Cât despre speculaţiile că ne merge rău, nu cred că sunteţi la curent cu planurile pentru operaţiunea specială ordonată de preşedinte ca să puteţi evalua rezultatul.”

Volodimir Zelenski: „Ne vom reconstrui fiecare casă, fiecare stradă şi fiecare oraş. Îi îndemn pe ruşi să înveţe bine termenii “reparaţii” şi “contribuţii”. O să vă facem să plătiţi până la ultimul cent tot ce distrugeţi acum în ţara noastră!”

Potrivit Ministerului Britanic al apărării, ruşii şi-au schimbat strategia: înaintează încet şi vor ieşirile la mare ale Ucrainei. Pe lângă Odesa, altă ţinta este şi Mariupol, la Marea Azov, unde ruşii bombardează sălbatic oraşul.

Şi la Harkov se duc lupte crâncene. Dacă oraşul cade, ruşii vor face joncţiunea cu Donețk şi Luhansk şi vor controla estul Ucrainei.

Kievul a fost iar bombardat, dar ruşii s-au oprit la 30 de kilometri. Dacă o să cadă capitala, Cernohiv şi Shumy, ruşii vor controla şi nordul ţării.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.