Acasă Politic Ce înseamnă pentru Moldova statutul de candidat la aderare la UE

Ce înseamnă pentru Moldova statutul de candidat la aderare la UE

0

Statutul de candidat la aderare la UE prevede, în opinia lui Stanislav Secrieru, senior analist la Institutul Uniunii Europene pentru Studii de Securitate, o mai strânsă supraveghere asupra implementării reformelor, mai multe fonduri pentru consolidarea instituțiilor democratice, pentru dezvoltare regională, resurse umane și dezvoltare rurală.

„Evaluarea și raportarea pe Moldova se va face în mod diferit de acum încolo. Pentru state candidate monitorizarea și raportarea progreselor sau a lipsei de progrese este mult mai detaliată și mai bine structurată”, a scris analistul pe o reșea de socializare.

Publicarea anuală a rapoartelor de progres, spune el, pune și mai mare presiune pe Guvern să livreze reforme și rezultate.

„Cu alte cuvinte, abordarea „name-and-shame” față de țări candidate este mult mai dură. Anterior, una din cerințele societății civile față de UE era anume utilizarea mecanismelor de monitorizare aplicate statelor candidate”, a subliniat analistul.

În opinia sa, un alt exemplu este că statele candidate au acces la fonduri de preaderare (IPA), fonduri nereturnabile (granturi care pot acoperi până la 50% din proiect), care permit țărilor candidate să se pregătească de aderare la UE.

„Asistența vine pentru cinci domenii: clădirea instituțiilor, cooperarea transfrontalieră, dezvoltarea regională, resursele umane și dezvoltarea rurală”, a detaliat Secrieru.

După spusele sale, aceste două exemple demonstrează că împreună cu statutul de candidat vin beneficii concrete pentru cetățeni.

Mai mult, accentuează el, nu trebuie să neglijăm faptul că Moldova face un pas mare spre cea mai avansată și prosperă structură de integrare economică din lume.

În același timp, analistul subliniază că deceniile Turciei în care a stat pe tușă în calitate de stat candidat fără să adere la UE este doar un exemplu și că exemple sunt și altele: „În 2004, Croația a fost recunoscută drept stat candidat, în 2013, Croația se alătură la UE”.

Consiliul European a decis joi să acorde Republicii Moldova statutul de țară candidată, potrivit unui document intern al Consiliului European consultat de Anticorupție.md la Bruxelles, ce urmează să fie făcut public spre sfârșitul zilei.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.