Acasă Economic Ce înseamnă întărirea dolarului pentru economia globală

Ce înseamnă întărirea dolarului pentru economia globală

0

Nivelul dolarului american este la cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii, devalorizând monedele din întreaga lume și tulburând perspectivele pentru economia globală, deoarece impactează totul, de la costul unei vacanțe în străinătate la profitabilitatea companiilor multinaționale, scrie The New York Times, citat de Ziarul Financiar.

Dolarul este omniprezent în economia globală, reprezentând aproximativ 90% din toate tranzacțiile valutare ce însumează o activitate de 6 trilioane de dolari în fiecare zi înainte de pandemie, de la turiști care își folosesc cardurile de credit până la companii care fac investiții internaționale majore.

Fiind cea mai importantă monedă din lume, dolarul crește adesea în perioadele de tulburări, în contextul în care investitorii îl consideră relativ sigur și stabil. 

Dolarul a câștigat în ultimele luni pe măsură ce inflația a crescut, ratele dobânzilor au crescut și îngrijorările legate de creștere s-au înrăutățit. 

„Este un amestec destul de greu”, a spus Kamakshya Trivedi, șeful unui grup de cercetare de piață de la Goldman Sachs.

Principala modalitate de a măsura puterea dolarului este indexarea acestuia față de un coș de valute ale unor parteneri comerciali importanți precum Japonia și zona euro. 

Prin această măsură, dolarul este la cel mai mare nivel din ultimii 20 de ani, după ce a câștigat peste 10% în acest an, o mișcare uriașă pentru un indice care se modifică de obicei cu fracții mici în fiecare zi.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.