Acasă Justiţie Cazul Judecătoarei filată: PCCOCS oferă detalii despre cei 5 suspecți reținuți

Cazul Judecătoarei filată: PCCOCS oferă detalii despre cei 5 suspecți reținuți

0

Șeful PCCOCS, Ion Caracuian, a oferit mai multe detalii despre cazul celor 5 persoane care ar fi fost implicați în schema de filaj a judecătorului Angela Bostan, de la Curtea de Apel, în interesul controversatului om de afaceri Veaceslav Platon, demascată săptămâna trecută de către procurorii PCCOCS și ofițerii Serviciului de Informații și Securitate. Potrivit lui Caracuian, în timp ce erau documentați, cei cinci suspecți ar fi încetat acțiunile de filaj. Procurorii presupun că ar fi fost o scurgere de informații, sau că aceștia au primit comandă de a înceta filajul, transmite SafeNews.md cu referire la Deschide.md.

În cadrul unei conferințe de presă, Ion Caracuian, șeful PCCOCS, a declarat că suspecții, în timp ce erau deja documentați de către procurori în cadrul unei cauze penale, aceștia și-au stopat acțiunile de filaj, după care au fost reținuți, iar în cadrul perchezițiilor au fost depistate mai multe înscrisuri, inclusiv dări de seamă. 

Mai mult, deși în comunicatul de presă al PCCOCS, cu referire la reținerea celor cinci suspecți, se menționa că „urmărirea penală a fost pornită pentru încălcarea inviolabilităţii vieţii personale”, totuși Caracuian a recunoscut că a fost vorba despre filaj.

„Noi am acționat atunci când prima dată am intrat în posesia la informație că doamna este urmărită. Noi nu știam dacă, ea este urmărită organizat, este urmărită ocazional, sau este urmărită  poate din careva varii motive personale sau profesionale. Noi am fost într-un fel puși în situație ca să gândim foarte abstract, în foarte diferite moduri. 
Am pornit dosarul penal, am pornit măsurile speciale de investigații, am ajuns la gruparea de persoane, care am dat publicului larg că a fost reținută, și la momentul în care îi documentam noi pe ei, la un moment dat filările au fost oprite. 
Și atunci noi am făcut analiza peste tot, am mai continuat măsurile speciale de investigații, când am văzut că ele sunt oprite, persoanele sunt identificate, tocmai atunci am mers spre realizarea reținerilor, perchezițiilor, etc. 
Acum suntem la faza, și vă dați seama că nu am avut mult timp de când i-am reținut și supus arestului pe toți, de analiză la toate telefoanele mobile, toate computerile, toate planșeturile care le-am ridicat de la acești figuranți, toate înscrisurile. că de fapt am găsit foarte multe înscrisuri, cu dări de seamă inclusiv. 
Suntem în faza de analiză foarte voluminoasă. De ce? Pentru că sunt implicați experții IT care deschid telefoanele, căci nu toate au fost posibile de deschis, că dacă este un telefon performant de model Apple, până nu vede degetul sau acțiunea facială nu le putem deschide. Vedem ce spun experții. Atunci tot într-un ansamblu, vedem…Și eu chiar îmi asum că venim cu detalii”, a precizat Caracuian.

Șeful PCCOCS nu ne-a putut spune care au fost motivele pentru care suspecții și-au încetat acțiunile de filaj, însă susține că procurorii verifică mai multe versiuni:

„Fie că a fost scurgere de informații, fie că ei au observat că sunt urmăriți, sau supuși măsurilor, fie că au avut comandă să întrerupă. Noi toate versiunile le documentăm”, a mai menționat Caracuian.

Amintim că, săptămâna trecută, ofițerii SIS a reținut cinci persoane suspectate de filarea judecătoarei Angelei Bostan, de la Curtea de Apel Chișinău, în interesul lui Veaceslav Platon, fapt infirmat într-un mod obraznic de către ultimul. 

Cei recrutați aveau misiunea să-l fileze pe unul dintre judecătorii de la Curtea de Apel, în gestiunea căruia se afla contestația Comisiei Națională a Pieții Financiare (CNPF), în dosarul Moldasig, după ce Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, a emis o sentință prin care controversatul om de afaceri ar fi putut să-și recapete activele. 

Deschide.MD a făcut publice numele celor cinci suspecți, majoritatea dintre ei fiind oameni din anturajul lui Platon și au tangențe cu firmele offshore implicat în scandalul acțiunilor de la BC „MoldovaAgroindbank”, care în anul 2016 au fost blocate de către Banca Națională a Moldovei pentru activitate concetrată împreună cu alte 18 companii off-shore, beneficiar al căror este Veaceslav Platon, dar și cu dosarul „Moldasig”.

Este de menționat și faptul că după ce Deschide.MD a făcut publice informațiile cu referire la acest caz, dar și implicarea controversatului om de afaceri, Veaceaslav Platon, despre care Procuratura Generală nu a infirmat și nici confirmat acest fapt, Consiliul Superior al Magistraturii a venit cu o reacție prin care a calificat acțiunile celor vizați drept un atentat asupra independenţei justiţiei.

Totodată, vom preciza că nu este prima tentativă agresivă și ilegală a lui Platon de a pune mâna pe Moldasig. Imediat după ce a fost scos din pușcărie de către procurorul general Alexandr Stoianoglo, avocații controversatului om de afaceri au pus tunurile pe CNPF și au început să trimită zilnic cereri de chemare în judecată a regulatorului care a pus Moldasig sub administrare specială. 

Situația a atins un nivel critic când Comisia Națională a Pieții Financiare (CNPF) a anunțat că a sesizat Procuratura Generală, Procuratura Anticorupție, Consiliul Superior al Magistraturii și au fost expediate cereri la Parlament și Guvern.

Instituția cerea atunci o reacție a autorităților statului și instituțiilor de resort, constituirea unei celule de criză în acest sens fiind imperios necesară. 

După o perioadă de timp de inacțiune a instituțiilor sesizate de CNPF, Platon a trecut la lovitura finală, a intrat cu forța la una din ședințele CNPF și a început să amenințe regulatorul cu excluderea R. Moldova din sistemul de „Carte Verde”. Într-un final CNPF a cedat și a numit administrator special persoana pe care o vroia controversatul om de afaceri.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.