Acasă Istorii din spatele culisei Cavcaliuc, despre ”dosarul interceptărilor”: Conducătorii nu au treaba cu așa ceva

Cavcaliuc, despre ”dosarul interceptărilor”: Conducătorii nu au treaba cu așa ceva

0

Liderul PACE, Gheorghe Cavcaliuc, care a activat în calitate de șef-adjunct al Inspectoratului General de Poliție (IGP), evită să vorbească despre Vladimir Plahotniuc și perioada în care mai multe persoane publice au fost urmărite, intimidate și filate.

„Nu trebuie puși toți polițiștii în același coș. Doi – ca să construiești ceva îți trebuie timp, eu m-am ocupat cu aceste lucruri. Când nu ai ce spune despre Cavcaliuc, încerci să îl bagi în zona asta… de ce nu vorbim despre lucrurile frumoase?”, a fost răspunsul lui Cavcaliuc.

În ceea ce privește cazul interceptărilor, Gheorghe Cavcaliuc a menționat că nu a a fost implicat în astfel de cazuri.

„Conducătorii de așa rang nu au treaba cu așa ceva. Când planează așa informație, se deschide o anchetă de serviciu”, a răspuns liderul PACE.

O investigație RISE Moldova a dezvăluit că, în ultimii ani, autoritățile au interceptat și filat mai mulți opozanți ai guvernării PDM. Astfel cel puțin 52 de persoane, inclusiv politicieni, reprezentanți ai societății civile și jurnaliști au fost interceptați telefonic. Pe lângă interceptarea convorbirilor telefonice, unora le-a fost monitorizată și viața privată. În locuințe le-au fost instalate microfoane și camere video.

Ulterior, Procuratura Generală (PG) a recunoscut că au fost comise abateri grave de la prevederile legislației procesual-penale și nu au fost respectate cerințele activității speciale de investigații.

Drept urmare, au fost pornite 5 cauze penale și 3 procese penale pe faptul comiterii acțiunilor de culegere ilegală a informațiilor ocrotite de lege, despre viaţa personală, ce constituie secret personal sau familial, fără consimțământul persoanei, cu utilizarea mijloacelor tehnice speciale destinate pentru obţinerea ascunsă a informaţiei, precum şi violarea dreptului la secretul convorbirilor telefonice, cu încălcarea legislaţiei, cu folosirea situaţiei de serviciu.

Pentru astfel de încălcări, potrivit unui raport PG, sunt cercetați cinci ofițeri de investigație, inclusiv un șef de subdiviziune din cadrul Inspectoratului Național de Investigație al IGP și 3 procurori.

De asemenea, în privința a 7 procurori au fost inițiate 13 proceduri disciplinare care au fost remise pentru examinare Colegiului disciplinar din cadrul Consiliului Superior al Procurorilor.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.