Acasă Economic Cât plătesc moldovenii pentru energia electrică, comparativ cu românii

Cât plătesc moldovenii pentru energia electrică, comparativ cu românii

1

Urmare a majorărilor galopante a prețului curentului electric autoritățile române au convenit asupra prețului la energia electrică pentru consumatorii casnici, respectiv 0,68 lei românești/kWh (echivalentul a 2,72 lei moldovenești) pentru un consum lunar sub pragul de 100 kWh, 0,80 lei/kWh (3,20 lei moldovenești) pentru un consum lunar între 100 kWh și 255 kWh și 1,3 lei/kWh (5,20 lei) pentru un consum lunar de peste 255 kWh.

„Urmează ca toate aceste elemente tehnice să fie cuprinse într-un proiect de ordonanță de urgență”, anunță premierul de la București, Nicolae Ciucă.

Pentru IMM-uri s-a stabilit menținerea prețului de 1 leu/kWh (4 lei), iar pentru marii consumatori – 1,3 lei/kWh (5,20 lei).

Pentru comparație, din 2 noiembrie, consumatorii Premier Energy achită 4,77 lei KW/h, cu 51,4% mai mult față de tariful actual 3,15 lei KW/h, iar consumatorii FEE Nord achită 4,81 sau cu 66,7 % mai mult față de tariful actual – 3,21 lei KW/h.

Republica Moldova se confruntă cu o criză energetică fără precedent urmare a sistării livrărilor de către centrala de la Cuciurgan. 

Respectiv, Chișinăul s-a reorientat pe piața din România și cumpără energie electrică de la OMV Petrom – 50 MW/h și 35 MW de la Nuclearelectrica la un preț de 90 euro MW. Restul energiei electrice e cumpărată de pe bursa românească OPCOM la prețuri care ajung și la 380 euro pentru MW/h.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

1 COMENTARIU

  1. DOAR EDUCATIA FINANCIARA SI EDUCATIA ECONOMICA IN SISTEMUL DE INVATAMANT PREUNIVERSITAR NE POATE SALVA. ACUM A VENIT TIMPUL PROFITORILOR. SCADE PUTEREA DE CUMPARARE A SALARIILOR INDECENTE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.