Acasă Comunicate de presă Candu: Guvernul lui Dodon a pus pe umerii APL toată responsabilitatea pentru...

Candu: Guvernul lui Dodon a pus pe umerii APL toată responsabilitatea pentru măsurile sanitare, generând haos, abuzuri și controverse

0

„Guvernul lui Dodon, prin hotărârea sa, a anulat toate subvențiile, sporurile și facilitățile existente pentru perioada stării de urgență în sănătate publică și a pus pe umerii autorităților locale (APL) toată responsabilitatea pentru măsurile sanitare, generând haos, abuzuri și controverse”, a declarat președintele „PRO MOLDOVA” Andrian Candu. Potrivit lui, ar putea fi înțeleasă dorința guvernării lui Igor Dodon de a lăsa impresia că situația revine la normalitate în ajun de alegeri, însă, în actualele condiții, nota de plată este achitată de fiecare dintre noi, iar moneda de schimb este sănătatea și viața locuitorilor Republicii Moldova.

Potrivit unui comunicat de presă, formațiunea atrage atenția că prin Hotărârea din 28 septembrie 2020, emisă de Comisia Națională Extraordinară în Sănătate Publică, se anulează starea de urgență în sănătate publică în condițiile în care numărul de infectați zilnic a depășit, în ultima lună, 800 de cazuri. Prin această decizie, Guvernul a anulat subvenția pentru șomaj tehnic, ajutorul de șomaj unic lunar pentru deținătorii de patent, sporul lunar pentru lucrătorii medicali implicați în lupta contra COVID-19, indemnizația unică de 16.000 lei pentru lucrători infectați din prima linie.

„De asemenea, Guvernul a anulat prevederile care permiteau prelungirea termenului de ședere a mijloacelor de transport cu numere străine până la expirarea stării de urgență, moratoriul asupra controlului de stat și alte facilități instituite anterior. PRO MOLDOVA face apel către Executiv să uzeze de dreptul acordat prin lege de a prelungi măsurile menționate mai sus încă cu 3 luni. Totodată, atenționăm Comisia Națională Extraordinară în Sănătate Publică că și-a arogat ilegal drepturi adiționale decât cele prevăzute de lege și a dispus declararea stării de urgență în unitățile administrative contrar prevederilor legale. Declararea stării de urgență pentru unitățile administrativ-teritoriale poate fi făcută doar de comisia teritorială, cu specificarea argumentelor pentru o asemenea decizie”, se menționează în comunicat.

„PRO MOLDOVA” notează că, în continuare, este ilegală tragerea la răspundere a persoanelor pentru nerespectarea măsurilor de sănătate publică. De asemenea, au devenit ilegale toate măsurile de prevenire și combatere a pandemiei, menționate în ultima hotărâre a Comisiei, deoarece aceasta nu poate din data de 28 septembrie să limiteze drepturile cetățenilor în condițiile în care a fost abrogată starea de urgență în sănătate publică la nivel național.

În acest sens, formațiunea se arată surprinsă de decizia controversată de reducere a distanței recomandate în școli și revenirea la durata lecțiilor de 45 de minute, în condițiile în care numărul elevilor testați pozitiv cu COVID-19 este de 247, iar 8672 de elevi au fost plasați în regim de autoizolare. 265 de cadre didactice au fost confirmate pozitiv cu noul coronavirus, iar în autoizolare se află 457 de învățători. 

deschide.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.