Acasă Politic Când va fi pronunțată sentința în dosarul de învinuire a lui Vlad...

Când va fi pronunțată sentința în dosarul de învinuire a lui Vlad Filat

0

Sentința în dosarul de spălare de bani în care este învinuit fostul premier Vlad Filat urmează să fie pronunțată la sfârșitul lunii aprilie.

După ședința convocată astăzi la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, pentru replici și ultimul cuvânt al inculpatului, ex-premierul a declarat pentru presă că pe parcursul a cinci ani, cât a durat acest proces, a prezentat probe care demonstrează nevinovăția sa, scrie IPN.

„Judecătorii urmează să dea apreciere legală celor declarate de părți. Mă aștept la o decizie legală și nu vreau să fac acum presupuneri. Eu de felul meu sunt un om răbdător. Până pe data de 29 aprilie nu este puțin, dar va trece această perioadă. Vom aștepta decizia pe care o va pronunța instanța de judecată și vom acționa în consecință”, a declarat Vlad Filat pentru presă.

Potrivit Procuraturii Anticorupție, Vlad Filat, în perioada anului 2013, deținând funcția de președinte al Partidului Liberal Democrat din Moldova, fiind persoană publică, cunoscând că prin intermediul lui Ion Rusu, cu care era în relații de afinitate, deține mijloace financiare dobândite prin acțiuni de corupție din BC ,,Banca de Economii” SA, în sumă totală de 12 847 902 lei. A convertit și a transferat mijloacele financiare, prin intermediul companiilor gestionate de către persoana interpusă Ion Rusu, pe contul companiei nerezidente „Greenberg Quinlan Rosner Research” LTD. Banii erau destinați pentru servicii de consultanță electorală a campaniei din 2013, prestate în beneficiul PLDM.

Cauza penală a fost expediată pentru examinare la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani în ianuarie 2019. În cadrul dezbaterilor judiciare care au avut loc anterior, acuzatorul de stat a solicitat aplicarea în privința inculpatului a pedepsei cu închisoarea pe un termen de 7 ani, cu ispășirea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis. De asemenea, procurorii cer încasarea de la Vlad Filat și trecerea forțată și gratuită în contul statului a sumei de aproximativ 13 milioane de lei.

Vlad Filat a fost reținut pe 15 octombrie 2015 și condamnat la nouă ani de închisoare pentru corupere pasivă și trafic de influență, prin sentința Judecătoriei Chișinău din 27 iunie 2016, rămasă definitivă prin hotărârea Curții Supreme de Justiție din februarie 2017. A ieșit din închisoare în decembrie 2019, fiind aplicat mecanismul național de reducere a pedepsei din cauza condițiilor inumane și degradante din penitenciar.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.