Acasă Economic BNM: Volumul încasărilor banilor în numerar a scăzut la început de 2021

BNM: Volumul încasărilor banilor în numerar a scăzut la început de 2021

0

În ianuarie-februarie 2021, volumul încasărilor banilor în numerar a scăzut cu 3,5 la sută față de perioada similară a anului precedent și a constituit 19 721,3 milioane lei. Descreșterea a fost determinată de diminuarea cu 1 la sută a încasărilor din comercializarea mărfurilor de consum, care dețin cea mai mare pondere, de 54,5 la sută, din volumul total al încasărilor, transmite SafeNews.md cu referire la IPN.

Evoluția respectivă a fost susținută de diminuarea tuturor surselor de încasări în numerar.

Totodată, volumul eliberărilor banilor în numerar din casele băncilor licențiate în perioada ianuarie-februarie 2021 s-a majorat cu 0,9 la sută comparativ cu perioadă similară a anului precedent și a constituit 20 355,0 milioane lei. 

Modificarea respectivă a fost determinată de creșterea eliberărilor pentru cumpărarea valutelor de la persoane fizice cu 136,2 milioane lei (2,4 la sută), cifrându-se la 5 769,2 milioane lei, echivalentul a 332,2 milioane dolari SUA.

Eliberările din conturile persoanelor fizice s-au majorat cu 1 la sută, constituind 4 672,4 milioane lei, ceea ce reprezintă 23 la sută din volumul total al eliberărilor.

O pondere semnificativă, de 19,2 la sută din volumul total al eliberărilor, au avut eliberările din bancomate și din POS-terminale, care s-au majorat în perioada ianuarie-februarie cu 3,1 la sută comparativ cu perioada similară a anului precedent.

În februarie 2021, banii în circulație au constituit 30 452,6 milioane lei, majorându-se cu 2,1 la sută, comparativ cu decembrie 2020.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.