Acasă Justiţie Bătălie la CSM: Cine sunt judecătorii care luptă pentru locurile vacante

Bătălie la CSM: Cine sunt judecătorii care luptă pentru locurile vacante

0

Cinci judecători, toți din prima instanță, care au promovat evaluarea Comisiei Pre-Vetting, luptă pentru patru funcții vacante de membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

Comisia Pre-Vetting a stabilit că cei cinci magistrați corespund criteriilor de integritate etică și financiară, promovând astfel evaluarea, chiar dacă în privința a patru dintre ei a depistat unele abateri de la legislația în vigoare, transmite SafeNews.md cu referire la zdg.md

ZdG a analizat deciziile Comisiei independente de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor în privința celor cinci magistrați care au promovat evaluarea și vă prezintă principalele concluzii. În urma Adunării Generale a Judecătorilor de vineri, 17 martie, patru dintre ei urmează să obțină mandate de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, iar candidatul care va obține cele mai puține voturi va deveni membru supleant în cadrul acestei instituții. 

Inițial, în concursul pentru funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) s-au înregistrat 28 de judecători. Cinci dintre ei s-au retras pe parcurs, nepromovând astfel evaluarea, iar în cazul celorlalți, membrii Comisiei au constatat că aceștia „nu întrunesc criteriile de integritate, deoarece au fost constatate dubii serioase cu privire la conformitatea cu criteriile de integritate etică și financiară”. 

Livia Mitrofan: candidata a fost întrebată despre banii pentru cumpărarea unui apartament și valoarea declarată a unui automobil

Livia Mitrofan este judecătoare din 2017. Anterior (2008-2012) a lucrat la Ministerul Justiției. La 25 octombrie 2022, Comisia independentă de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor stabilea că Mitrofan corespunde criteriilor de integritate etică și financiară și, astfel, promovează evaluarea.

În cadrul audierii, candidata a fost întrebată despre sursele pentru achiziționarea unui apartament de 45,7 metri pătrați situat în Chișinău și valoarea declarată a automobilului Mercedes Vaneo, fabricat în 2004 și procurat în 2012. Comisia nu a avut dubii serioase cu privire la niciun aspect privind integritatea etică a candidatei. 

Comisia a stabilit că apartamentul de 45,7 metri pătrați a fost cumpărat de familia judecătoarei cu bani primiți de la mama sa. „Potrivit informațiilor furnizate de candidată, mama sa a lucrat în străinătate în baza mai multor contracte de muncă în perioada 2007-2014. Pe baza contractelor de muncă furnizate, Comisia a putut stabili că veniturile obținute de mama sa erau suficiente pentru a permite transferul de fonduri către candidată în acea perioadă. De asemenea, candidata a furnizat o copie a contractului de vânzare-cumpărare pentru un apartament de 45,7 metri pătrați cu sediul în Chișinău, din care reiese că prețul de achiziție a fost de 256,4 mii de lei. Din informațiile furnizate de candidată și de banca sa, Comisia a putut stabili că, la data procurării apartamentului, candidata a retras de la bancă o sumă totală de 36 de mii de euro (aproximativ 542,7 mii de lei). Deși această sumă depășește suma necesară pentru procurarea apartamentului, candidata a reușit să demonstreze în cele mai mici detalii că aceste resurse erau necesare pentru o serie de reparații serioase care trebuiau făcute la apartamentul vechi și pentru achiziționarea de mobilier. Având în vedere circumstanțele de mai sus, Comisia nu a constatat existența unor dubii serioase privind conformitatea candidatei cu criteriul de integritate financiară referitoare la achiziționarea și finanțarea apartamentului, deoarece explicațiile detaliate ale candidatei au atenuat preocupările Comisiei cu privire la acest aspect”, se menționează în decizia Comisiei.

Cât despre valoarea automobilului Mercedes Vaneo fabricat în 2004, Comisia a stabilit că acesta fusese importat de soțul candidatei în octombrie 2012. Potrivit informațiilor de la Serviciul Vamal, valoarea declarată de achiziție a autoturismului a fost de 48 de mii de lei, cu taxe vamale achitate în valoare de 21,8 mii de lei. Atât soțul ei, în declarațiile anuale depuse la Autoritatea Națională de Integritate începând cu anul 2013, cât și candidata, în declarațiile sale anuale începând cu 2017, au indicat în mod constant că autoturismul ar avea o valoare de 28,4 mii de lei.

„Deși candidata nu a prezentat un contract de vânzare-cumpărare a autoturismului, Comisia a considerat plauzibil ca valoarea contractuală a autoturismului să constituie 48 de mii de lei. De asemenea, Comisia a constatat că taxele vamale plătite de soțul ei au constituit 21,8 mii de lei. Atât în cadrul rundelor de întrebări scrise adresate candidatei, cât și în timpul audierii, candidata a recunoscut că prețul declarat de 28,4 mii de lei pentru autoturism s-a bazat pe o eroare. Această eroare a apărut pentru prima dată în declarația anuală a soțului ei din 2013. Atât el, cât și candidata, când a început să depună declarații după ce a devenit judecător în 2017, au continuat să reproducă această eroare în declarațiile lor anuale. Abia în cadrul prezentei proceduri de evaluare candidata și-a dat seama că aceste declarații s-au bazat pe o eroare. Prețul greșit nu a fost în beneficiul candidatei sau al soțului ei. Comisia constată că explicația candidatei este plauzibilă și consideră că este o eroare neintenționată”, a concluzionat Comisia. 

Obiectivele anunțate de candidată: „Lucrurile în sistem trebuie schimbate și doar noi suntem cei care trebuie și putem schimba sistemul”.

„Sistemul nu a fost capabil să se opună influențelor politice și să protejeze independența sistemului judecătoresc. Sistemul nu a luptat pentru independența sa, nu a devenit vocal, din contră, a contribuit în mod constant la subminarea autorității judecătorești”, scrie Livia Mitrofan în programul său de activitate. Ea cere votul colegilor săi pentru ca să-i convingă „că lucrurile în sistem trebuie schimbate și doar noi suntem cei care trebuie și putem schimba sistemul”. Aceasta scrie că are trei obiective strategice majore, în cazul în care va deveni membră a CSM.

Articolul integral îl puteți citi în continuare pe zdg.md.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.