Acasă Justiţie Revoltați de decizia Curții de Apel Bălți, avocații primarului de Sângerei acuză...

Revoltați de decizia Curții de Apel Bălți, avocații primarului de Sângerei acuză de politizarea cazului

0

Epopeea amenzii aplicate edilului de Sângerei, Arcadie Covaliov, viceprimarului și a unei angajate a Primăriei nu contenește. După ce instanța a dispus anularea sancțiunii pe motiv că agentul constatator a admis mai multe încălcări procedurale în elaborarea procesului verbal, precum și ar fi falsificat actul de constatare, Curtea de Apel Bălți a decis contrariul. Potrivit avocaților, magistrații ar fi închis ochii la neîncadrarea juridică a faptei. Așadar, apărătorii susțin că vor căuta dreptatea la CEDO.

 „Un recurs scris „pe genunchi” în sensul de calitate a documentului, cu trimiteri la norme inexistente, cu trimiteri la fapte care nu au avut loc în instanța de judecată… Acest recurs nu este, de fapt, un recurs, ci o simplă povestire. Cu toate acestea, Curtea de Apel Bălți, în două complete diferite, adică 6 judecători, pe motive de procedură care au fost invocate de noi nu a văzut că este o problemă și au menținut procesele verbale întocmite contrar procedurii și contrar legii”, a declarat Victor Panțîru.

De asemenea, potrivit Biroului Asociat de Avocați „Panțîru și Partenerii”, care au reprezentat interesele celor 3 în instanță, oamenii legii au recurs la falsificarea procesului verbal. Mai exact, copia actului care i-a fost înmânată lui Arcadie Covaliov nu corespundea cu „originalul” pe care l-a prezentat polițistul în instanță.

Cei de la IP Sîngerei au indicat doar articolul care pretindeau că ar fi fost încălcat, nu și alineatul. Ulterior, recurgând la falsificarea probelor, aceștia au indicat în originalul procesului verbal și aliniatul. Cel puțin pentru asta legea contravențională presupune nulitatea procesului verbal. Mai mult, contrar prevederilor art. 76′ Cod Contravențional, care nu presupune o pedeapsă complementară, agentul constatator și-a depășit în totalitate atribuțiile, aplicându-le o asemenea sancțiune în cuantum de 25 000 lei, pe lângă pedeapsa principală. „Oamenii legii” nu au prezentat nicio probă care ar demonstra vinovăția celor trei. Așa-zisul polițist nici măcar nu a indicat care punct anume din Dispoziția nr.6 a CSE a fost încălcat. La materialele cauzei nu a fost anexată nici înregistrarea video, deși aceasta a fost recunoscută ca fiind corp delict, iar în fotografia atașată la dosar apar doar două persoane, ceea ce nu contravine legii”, a precizat Ion Cobîșenco.

Apărătorii susțin că decizia adoptată de magistrați este inechitabilă și nu corespunde normelor. Potrivit lui Victor Panțîru, ceea ce s-a întâmplat astăzi la Curtea de Apel Bălți ar semăna mai mult cu o justiție selectivă, întrucât, în aceeași zi, alți magistrați de la aceeași instanță au adoptat o hotărâre diferită, deși temeiurile invocate sunt similare.

Am fost martorii unei justiții selective. Totul se percepe în comparație. Colegul meu avocat, care, la fel, a contestat procesele verbale întocmite de poliție în privința a câtorva tineri, care au fost „vedete” la televizor și care consumau bere în curtea blocului și au fost amendați, 4 persoane, astăzi Curtea de Apel Bălți a anulat acele procese verbale pe motiv de procedură. Ele au fost întocmite cu încălcări, fără a fi indicată legea, articolul, cu mai multe omisiuni. Pe aceleași motive Judecătoria Sângerei a anulat procesele verbale a domnului primar, viceprimar și a doamnei”, a argumentat Panțîru.

Totuși, cei trei nu au avut parte de o decizie similară. Prin urmare, avocații susțin că se vor adresa la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Amintim că primarul de Sângerei, Arcadie Covaliov, viceprimarul și o angajată a Primăriei au fost amendați cu câte 25 de mii de lei pe motiv că ar fi participat la o „slujbă”. Edilul a calificat aceste acțiuni drept răfuieli politice din partea conducerii raionului.

Acesta a explicat că, de fapt, i-a rugat pe doi preoți din localitate să se roage pentru sănătatea oamenilor. Și pentru ca mesajul său să ajungă în mai multe case, i-a cerut unei angajate de la primărie să transmită în direct, pe facebook, procesiunea. Totul s-a întâmplat afară, la intrarea în oraș, și nu în lăcaș, afirmă edilul.

deschide.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.