Membrii echipajului avionului care s-a prăbuşit la 9 august în Brazilia, provocând moartea a 62 de persoane, au semnalat o problemă la sistemul de degivrare al aeronavei înainte de accident, potrivit unui raport preliminar de anchetă prezentat vineri, relatează AFP.
Prăbuşirea avionului bimotor aparţinând producătorului franco-italian ATR a fost cea mai gravă catastrofă aeriană pe teritoriul brazilian din ultimii 17 ani.
Zborul, operat de compania braziliană Voepass, decolase de la Cascavel, în statul Parana din sud, cu destinaţia aeroportul internaţional Guarulhos din São Paulo.
Avionul s-a prăbuşit în Vinhedo, la aproximativ 80 km nord-vest de São Paulo, omorând cei patru membri ai echipajului şi 58 de pasageri aflaţi la bord. Avionul a pierdut 4 000 de metri altitudine într-un minut.
La aproape o lună de la accident, autorităţile braziliene au prezentat un raport preliminar de anchetă: conversaţiile înregistrate în cutiile negre arată că „membrii echipajului au raportat o problemă la sistemul de degivrare” al avionului.
Cu un minut înainte ca avionul să înceapă să piardă altitudine, înregistrarea l-a identificat pe copilot spunând că era „mult îngheţ”, a explicat Centrul brazilian pentru investigarea şi prevenirea accidentelor aeronautice (Cenipa).
Raportul notează, de asemenea, că zborul a avut loc „în condiţii severe de formare a îngheţului”.
Dar şeful Cenipa, Marcelo Moreno, a declarat într-o conferinţă de presă că nu a fost încă posibil să se confirme că accidentul s-a datorat unei probleme la sistemul de degivrare. „Este încă prea devreme pentru a determina linia de anchetă” privind cauzele accidentului, a spus el. Potrivit Cenipa, aeronava, care zbura din 2010, respecta toate standardele în vigoare şi avea autorizaţiile necesare.
Fondată în 1995 sub numele Passaredo, Voepass este a patra companie aeriană de pe piaţa braziliană, singura ţară în care operează.
Ultima catastrofă majoră pe teritoriul Braziliei a avut loc în 2007, când un Airbus A320 aparţinând companiei aeriene braziliene TAM a ratat aterizarea pe aeroportul Congonhas şi s-a prăbuşit într-o clădire de marfă, omorând toate cele 187 de persoane aflate la bord şi 12 la sol.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.