Acasă Investigații Anticorupție.md: Sponsorii bogați ai magistraților – Case, apartamente și zeci de mii...

Anticorupție.md: Sponsorii bogați ai magistraților – Case, apartamente și zeci de mii de euro primite în dar

662
0
ads

În fiecare an, zeci de judecători din Republica Moldova raportează că au acceptat cadouri. Anul 2020 nu este o excepție. Fiecare al cincilea judecător din Republica Moldova a raportat în declarațiile de avere pentru anul trecut că a beneficiat de donaţii de la părinţi, socri, fraţi, surori sau alte rude apropiate. Nu mai puţin de 84 de magistrați dintre cei peste 400 care activează astăzi în judecătoriile din țară au indicat în actele prezentate la Autoritatea Națională de Integritate că au primit anul trecut cadouri, fie că e vorba de bani, mașini sau imobile.

Locuiește în casa părintească a fostului soț, donată fiului

Casa în care locuiește Viorica Mihaila. Foto: CIJM

Viorica Mihaila, judecătoare la Curtea de Apel Chișinău, s-a ales anul trecut cu un imobil spațios. În declarația de avere și interese personale pentru 2020, magistrata a raportat cota parte de ½ dintr-un teren de 13 ari. De asemenea, judecătoarea a trecut pe hârtie cota-parte de ½ dintr-o casă de locuit cu suprafața de 168,7 metri pătrați, evaluată la 165.727 de lei. Contactată de reporterii portalului Anticoruptie.md, Viorica Mihaila a precizat că e vorba despre casa părintească a fostului soț, care a fost donată fiului ei. Casa a fost ridicată în anii 90 și înregistrată pe numele părinților lui Iurie Graur, fostul soț al magistratei, scrie anticorupție.md

În anul 2005, jumătate de imobil este trecut pe numele bărbatului, iar cealaltă jumătate este donată fiicei judecătoarei. În august 2020, Iurie Graur a cedat partea sa de imobil în favoarea fiului său.

Casa se află în satul Ghidighici, în aceeași curte cu alte două construcții accesorii, împrejmuite cu un gard din piatră. Toate cele trei imobile sunt acoperite cu țiglă metalică de culoare roșie. În partea laterală a casei de locuit sunt montate schele, semn că recent au avut loc renovări. În curte sta parcat automobilul de model Toyota RAV4 al magistratei, cu numere personalizate. Vecinii au confirmat că în această gospodărie locuiește judecătoarea Viorica Mihaila. 

Precizăm că Viorica Mihaila mai are un apartament de 66 de metri pătrați pe strada Cuza-Vodă din sectorul Botanica al Capitalei, iar anul trecut magistrata a mai investit într-un apartament de 75,15 metri pătrați și într-un garaj de 18,15 metri pătrați. Noile achiziții se cifrează la 1,3 milioane de lei. Pentru a și le permite, judecătoarea a împrumutat de la o persoană fizică 7.000 de dolari și a luat un avans de 20.000 de euro pentru vânzarea unui imobil.

Tranzacțiile cu imobile în interiorul familiei magistratei Ialanji

Casa înregistrată pe numele Arianei Ialanji. Foto: CIJM

Magistrata Arina Ialanji de la Judecătoria Chișinău a primit drept donație, în 2020, cota parte de ½ dintr-o casă de locuit de 231 de metri pătrați. Cealaltă jumătate din imobil i-a fost donată în 2019. Este vorba despre o casă cu trei niveluri și mansardă, amplasată în sectorul Botanica al Capitalei, în care nu pare să locuiască cineva. Imobilul a fost cumpărat în 1998 de părinții magistratei, Ana și Constantin Ialanji. În 2004, acesta a fost înregistrat pe numele Arinei Ialanji și a fratelui acesteia. În iulie 2017, jumătate din locuință a fost trecută din nou pe numele tatălui judecătoarei, iar în 2019, pe numele fiului de un an al magistratei. În septembrie 2020, cota de ½ din casa de locuit a fost înregistrată, din nou, oficial, pe numele Arinei Ialanji.

Tot anul trecut, magistrata a cedat cota parte de ½ dintr-o casă de locuit de 196,5 metri pătrați, situată în orașul Codru, în favoarea fratelui său. Contractul de donație a fost semnat la 18 august. Imobilul respectiv le-a fost donat fraților Ialanji încă în 2004.

Acestea nu sunt singurele tranzacții ale judecătoarei. În 2020 ea a vândut un automobil contra sumei de 115.000 de lei și a cumpărat un autoturism de marcă Toyota Prius, produs în 2013, pentru care a achitat 200.000 de lei.

Bani, terenuri și casă de locuit cu acareturi

Se pare că pentru Natalia Iordachi de la Judecătoria Chișinău, anul 2020 a fost unul prosper. Magistrata a primit cu titlu de donație cota de o doime dintr-un teren intravilan de 48 de ari precum și ½ din cinci terenuri agricole cu suprafața totală de 1,1 hectare. De asemenea, ea a primit drept donație o jumătate dintr-o casă de locuit de 117 metri pătrați cu trei construcții accesorii, de 42,5, 19, respectiv 53,2 metri pătrați. Valoarea totală a bunurilor primite drept donație se cifrează la 56 de mii de lei. Tot în 2020 magistrata a finalizat construcția unei case de locuit de 133,9 metri pătrați, a cărei valoare a fost estimată la 1,3 milioane de lei. În același timp, Natalia Iordachi a primit o donație în bani, de la o oarecare Doriana Chicu, în valoare de 500 de euro.

Continuarea materialului îl găsiți pe anticorupție.md.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here