Acasă Social ANSA îndeamnă cetățenii să fie atenți atunci când cumpără și consumă pește

ANSA îndeamnă cetățenii să fie atenți atunci când cumpără și consumă pește

0

În această perioadă peștele este la mare căutare. În acest context, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) recomandă cetățenilor să fie atenți atunci când consumă pește, întrucât acest face parte din categoria de alimente extrem de perisabile, iar când nu sunt depozitate conform regulilor se alterează ușor și prezintă pericol pentru sănătate.

Astfel, specialiștii ANSA recomandă cetățenilor ca, înainte de a cumpăra pește, să respecte mai multe măsuri de precauție.

Peștele viu trebuie să aibă:

  • semne de vitalitate;
  • tegumentul: de culoare vie, cu pigment lucios;
  • ochii: ieșiți la suprafață, cu pupila neagră, strălucitoare, iar corneea perfect transparentă;
  • branhiile: culoarea roșie-deschisă, cu lamele strălucitoare, bine diferențiate, fără miros și mucozități;
  • solzii: lucioși, cu o cantitate redusă de mucus;
  • musculatura: elastică, cu o suprafață netedă, fixată bine pe oase.

Peștele viu este expus spre comercializare din bazine/containere cu apă limpede și curată, dotate cu dispozitive speciale pentru asigurarea oxigenului necesar!

Peștele refrigerat eviscerat:

  • atenție la peritoneu: trebuie să fie de culoare deschisă, neted, greu de desprins de pe carne.

„Nu procurați peștele cu pigment mat, ochi adânciți în centru, branhii acoperite cu lichid lipicios verziu și cu miros de putrefacție pronunțat. Evitați produsele cu solzii fără luciu, care se desprind ușor de piele, cu musculatura separată de oase, de culoare cenușie murdară”, avertizează ANSA.

Peștele congelat (întreg/eviscerat/decapitat):

  • temperatura de păstrare nu mai mică de minus 18 °C;
  • aspectul exterior întreg, fără deteriorări, dens, cu suprafața curată, uniformă, cu menținerea calității gustative și a valorii nutritive a peștelui viu;
  • după decongelare, consistența peștelui trebuie să fie compactă sau moale, carnea bine atașată de oase, fără prezența mirosului sau corpurilor străine;
  • înainte de consum, peștele necesită în mod obligatoriu să fie eviscerat și prelucrat termic,   
  • nu este permisă expunerea spre comercializare a produselor de pește congelate cu acumulări de gheață în exces sau cu glazura de gheață discontinuă, netransparentă și cu aspect murdar!                                                                      

De asemenea, peștele prelucrat (produse sărate, produse afumate, pește uscat/pește zvântat, pește marinat, semiconserve din pește, conserve din pește) are aceleași condiții de păstrare, depozitarea însă se face în încăperi uscate și ventilate.

Pentru peștele afumat la rece temperatura de păstrare este de la -5°C până la 0°C, iar pentru cel uscat și uscat-afumat temperatura de păstrare este de la -8°C până la 0°C, termenul de valabilitate fiind de până la două luni.

Potrivit ANSA, peștele afumat la cald se păstrează la o temperatură de la -2°C până la 2°C, iar perioada de până la 72 de ore. 

„Cutiile de conserve sau semiconservele de pește trebuie să fie ambalate în cutii metalice, din sticlă sau polimerice, ermetic închise, nebombate, nedeformate, fără semne de rugină și urme de sulfură de fier. Cele mai răspândite neconformități pot fi: coroziunea cutiilor, deformarea cutiilor, bombajul și lipsa ambalajului ermetic”, mai informează Agenția.

La comercializarea caviarului se va lua în considerație:

  • aspectul exterior curat, fără țesuturi conjunctive sau coaguli de sânge, fără boabe crăpate;
  • consistența elastică, fără gust și miros străin sau modificat (gust amar, metalic, de săpun).

ANSP îndeamnă oamenii să cumpere produsele alimentare doar din locurile autorizate, care asigură condițiile igienice/sanitare necesare. De asemenea, o atenție deosebită trebuie acordată alimentelor ușor perisabile, precum ouăle și carnea. Acestea necesită condiții riguroase de păstrare și comercializare.

„Depozitați alimentele conform instrucțiunilor producătorului și respectați condițiile aplicate pe etichetă. Țineți cont de instrucțiunile producătorului privind congelarea, decongelarea și pregătirea bucatelor. La cumpărarea peștelui și a produselor din pește solicitați și păstrați bonul de casă, pentru a putea proba achiziția în cazul în care, în mod justificat, doriți să reclamați neconformitatea produsului. Nu procurați alimente cu termenul de valabilitate expirat”, mai notează ANSP.

De menționat că operatorii din domeniul alimentar trebuie să aibă în mod obligatori certificate care confirmă calitatea peștelui, țara de origine și termenul de valabilitate. Fiecare consumator este în drept să solicite aceste actele.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.