Acasă Comunicate de presă ANRE a aprobat o nouă metodologie de calculare şi de aplicare a...

ANRE a aprobat o nouă metodologie de calculare şi de aplicare a tarifelor reglementate pentru serviciul de distribuție a gazelor naturale

0

Tarifele pentru serviciul de distribuție a gazelor naturale vor fi determinate diferențiat, în funcție de nivelul presiunii în rețelele de distribuție a gazelor naturale la care sunt racordate instalațiile de gaze naturale ale consumatorilor finali sau alți operatori de sistem. O astfel de decizie a fost aprobată în cadrul ședinței de marți, 24 noiembrie a Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

Reprezentanții ANRE precizează că ajustarea tarifelor în decursul anului va fi posibilă doar dacă există factori obiectivi ce nu pot fi controlați de operatorii sistemelor de distribuție (OSD), care justifică o astfel de ajustare și care duc la o deviere mai mare de 5% din costul anual de distribuție stabilit în tarife. 

„Completările efectuate au adus claritate referitor la procedura de includere a costurilor de bază în scopuri tarifare (la prima etapă de aprobare a costurilor de bază sau la aprobarea costurilor de bază noi, pentru titularii de licență existenți)”, se arată într-un comunicat.

Specialiștii au asigurat că noile prevederi metodologice vor duce la asigurarea funcționării eficiente a rețelelor de distribuție a gazelor naturale și asigurarea rezistenței financiare a operatorilor sistemelor de distribuție a gazelor naturale prin stabilirea tarifelor pentru serviciul de distribuție a gazelor naturale în baza cheltuielilor strict necesare pentru desfășurarea activității, cu excluderea din calcul a tuturor costurilor și cheltuielilor economic nejustificate.

De asemenea, a fost aprobat Regulamentul privind admiterea în exploatare a instalațiilor electrice, care prevede norme și reguli clare de admitere în exploatare a instalațiilor electrice, reguli ce vor permite organizarea în cel mai eficient și optimal mod amenajarea instalațiilor electrice noi și reconstruite. Regulamentul descrie modul și condițiile în care se emite la solicitare actul de corespundere. Respectarea cerințelor Regulamentului va îmbunătăți calitatea lucrărilor executate de către electricienii autorizați, va reduce numărul instalațiilor periculoase pentru utilizare, contribuind la funcționarea și dezvoltarea pe termen lung a sectorului energiei electrice, mai susține reprezentanții ANRE.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.