Acasă Comunicate de presă ANI: Un judecător riscă să rămână fără circa 3 milioane de lei

ANI: Un judecător riscă să rămână fără circa 3 milioane de lei

0

Un judecător de la Judecătoria Chișinău riscă să rămână fără circa 3 milioane de lei, după ce Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat că suma are un caracter nejustificat. ANI precizează că este cea mai mare sumă identificată și depășește de 23,7 ori plafonul admis de lege.

Potrivit ANI, această diferență substanțială a fost stabilită pentru anul 2018, când judecătorul a achiziționat șapte bunuri mobile și imobile în capitală, în valoare totală de peste 3 milioane de lei.

Este vorba inclusiv despre două locații nelocative din sectorul Buiucani al Chișinăului, casa de locuit cu terenul aferent și o construcție accesorie, teren pentru construcții și încă un autoturism de model BMW X5. Astfel, ANI a dispus confiscarea averii.

Totodată, s-a stabilit o diferență în mărime de peste 191.000 de lei obținută de judecător în perioada de declarare. Această sumă a fost generată de procurarea unui autoturism de model Mercedes Benz ML 250 Blue Tec, la preț de circa 576.000 de lei. Deoarece, suma a fost stabilită în baza precedentei legi, aceasta nu poate confiscată.

Suplimentar, după examinarea declarațiilor de avere și interese personale depuse de judecător în perioada 2016-2019, ANI a stabilit și unele aspecte de ordin penal. 

Astfel, acesta nu a declarat venitul în mărime de circa 1.246.000 de lei, înregistrat în anul 2018, sub formă de depuneri în numerar pe un cont bancar deschis pe numele său și câte două bunuri imobile – un teren aferent și o construcție accesorie, situate în Chișinău și raionul Criuleni, pe care le-a dobândit în anii 2008 și 2018.  

La fel, judecătorul a inclus date false și eronate despre cadourile bănești în mărime de 2.200.000 de lei și 192.000 lei, dar și mijloace financiare păstrate sub formă de economii, în cuantum de aproximativ 113.000 de euro. Deoarece, aceste încălcări au caracter penal, inspectorul de integritate a sesizat Procuratura Generală.

Subiectul riscă să-și piardă funcția și averea dacă aceasta va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească definitivă. Mai mult, acesta riscă să nu mai dețină o funcție de demnitate publică timp de 3 ani și va fi inclus în Registrul Interdicțiilor.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.