Acasă Istorii din spatele culisei Andrei Spînu: Ofertă propusă de Gazprom nu este în avantajul R.Moldova. Prețul...

Andrei Spînu: Ofertă propusă de Gazprom nu este în avantajul R.Moldova. Prețul cerut include condiții financiare și nefinanciare

0

Viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, susține că oferta propusă de Gazprom nu este în avantajul cetățenilor R.Moldova. Mai mult ca atât, prețul propus include mai multe condiții „financiare și nefinanciare, inclusiv achitarea în termeni restrânși a datoriei istorice, este mai mare decât ofertele de pe piețele internaționale de gaz”.

Demnitarul a venit cu un mesaj ca urmare a discuțiilor purtate cu șef-adjunct al administrației președintelui Federației Ruse, Dmitri Kozak, directorul general Gazprom Export, Elena Burmistrova, și ministrul Energiei, Nikolay Shulginov.

Mesajul nostru pe parcursul negocierilor a fost întotdeauna același: Republica Moldova își dorește să continue discuțiile și să semneze un contract pe termen lung între MoldovaGaz și Gazprom, unul care avantajează ambele părți.Ofertă propusă la moment de Gazprom nu este în avantajul cetățenilor noștri. Prețul cerut, care include condiții financiare și nefinanciare, inclusiv achitarea în termeni restrânși a datoriei istorice, este mai mare decât ofertele de pe piețele internaționale de gaz. Republica Moldova nu poate accepta să plătească un preț la gaz mai mare decât toate celelalte state din regiune”, a anunțat Spînu.

El a precizat că autoritățile de la Chișinău doresc o nouă rundă de discuții cu Gazprom:

În același timp, vom căuta furnizori alternativi, pentru a ne asigura că țara are gaz și că diversicăm sursele de aprovizionare”.

Vicepremierul a mai adăugat că în cadrul discuțiilor, partea rusă a asigurat că Gazprom va livra imediat volumele suplimentare pentru luna octombrie – câte +5 mln m3 de gaze zilnic:

„În cadrul discuțiilor, partea rusă ne-a asigurat că Gazprom va livra imediat volumele suplimentare pentru luna octombrie, câte +5 mln m3 de gaze zilnic. Sperăm ca aceste volume să intre în Republica Moldova în cel mai scurt timp”, a mai adăugat Spînu.

Luni, 25 octombrie, Andrei Spînu anunță că va susține o conferință de presă unde va oferi mai multe detalii și va răspunde la întrebările jurnaliștilor.

De menționat că, vineri, 23 octombrie, presa rusă a scris că negocierile ruso-moldovenești cu privire la contractul de livrarea gazului s-au încheiat fără succes. Astfel, există riscuri mari ca de încetare completă a aprovizionării cu gaze din Rusia către Republica Moldova începând cu data de 1 noiembrie.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.