Acasă Diverse Alertă sanitară: Două focare ale unui virus mai periculos decât Ebola au...

Alertă sanitară: Două focare ale unui virus mai periculos decât Ebola au fost raportate în două țări

0

Pentru prima dată în lume se înregistrează două focare simultane ale virusului Marburg, ambele în două țări africane.

Unul din focare este în Guineea Ecuatorială, celălalt în Tanzania.

Este vorba despre Marburg, un virus care este la fel de mortal ca și Ebola, scrie France24. 

În data de 21 martie Tanzania a anunțat un focar de Marburg. Celălalt focar a fost raportat în Guineea Ecuatorială, în cealaltă parte a continentului african.

Din cele opt persoane care au contactat virusul până în data de 6 aprilie, cinci au murit, potrivit Centrului american pentru controlul bolilor (CDC), care a emis o alertă de sănătate prin care sunt avertizați medicii din SUA, chiar dacă riscul ca boala să ajungă în pe continentul american este scăzut.

Situația din Guineea Ecuatorială pare în prezent cea mai îngrijorătoare. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a emis o alertă pe 25 februarie, după ce la începutul lunii ianuarie au fost raportate mai multe decese suspecte asociate virusului Marburg în două sate din nordul țării.

În total au fost confirmate 15 cazuri de Marburg în Guineea Ecuatorială. Potrivit unui raport al Ministerului Sănătății din această țară, 11 dintre acești pacienți au murit la doar câteva zile de la apariția simptomelor bolii – vărsături, diaree, greață și febră mare.

Însă OMS este îngrijorată de faptul că bilanțul oficial subestimează numărul real de victime ale bolii. Într-adevăr, cazurile din Guineea Ecuatorială provin din regiuni destul de îndepărtate unele de altele, ceea ce sugerează că „este posibil să existe o răspândire comunitară nedetectată a virusului în țară”, a precizat CDC.

„Aceasta este o problemă – acest focar fără precedent al virusului Marburg în două țări diferite”, a declarat Paul Hunter, epidemiolog la Universitatea din East Anglia.

„S-a înregistrat o accelerare a numărului de focare de virus Marburg în ultimii ani”, a adăugat Cesar Munoz-Fontela, specialist în boli infecțioase tropicale la Institutul Bernhard Nocht pentru medicină tropicală din Hamburg.

Depistat pentru prima dată la om în 1967, în orașul german Marburg, virusul a izbucnit de o duzină de ori în Africa de la sfârșitul anilor 1970. Însă, până recent, nu a existat niciodată mai mult de o epidemie la fiecare trei sau patru ani.

Un liliac – și anume liliacul fructifer egiptean – este gazda naturală a virusului și îl transmite la oameni fie direct, fie prin intermediul unei gazde intermediare, cum ar fi maimuțele.

Cele mai multe dintre aceste focare au fost mici – nu au afectat mai mult de o duzină de persoane de fiecare dată, potrivit statisticilor oficiale. Cu toatea acestea, Marburg este unul dintre cei mai letali viruși, alături de Ebola, care aparține, de asemenea, familiei de boli filovirus. Cele două boli înrudite au rate de mortalitate de până la 90%.

Marburgul este mult mai periculos decât Ebola deoarece – spre deosebire de Ebola – nu există „niciun vaccin sau tratament post-expunere”, a declarat Munoz-Fontela.

„Fără epidemia de Ebola din 2014 din Africa de Vest, nu am fi avut un vaccin împotriva Ebola”, a continuat el, referindu-se la vaccinul Everbo creat în 2015.

Epidemia de Ebola din 2014-2016 din Africa de Vest a ucis peste 11.000 de persoane.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.