Acasă Economic Alaiba s-a adresat către ANRE: ”Avem tot dreptul să constatăm o clară...

Alaiba s-a adresat către ANRE: ”Avem tot dreptul să constatăm o clară influență politică în ANRE”

753
0
ads

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Dumitru Alaiba, a solicitat informație punctuală referitor la deciziile ANRE privind scumpirile/ieftinirile din ultimii 10 ani. Potrivit parlamentarului, cetățenii au tot dreptul ca să cunoască dacă este sau nu o influiențare politică în ANRE. Solicitarea sa vine după ce astăzi mai multe stații PECO au afișat prețuri mai mai la carburanți.

Deputatul sugerează că acest lucru ar fi legat de alegeri. 

„Eu nu am datele la mână, dar pot să pun pariu că nu avem scumpiri la tarife și carburanți înainte de alegeri. Înainte de alegeri noi putem avea chiar ieftiniri. Iar după alegeri încep scumpirile. Ca și azi. Și din nou bătaie de joc de oameni. Și din nou „conform legislației”. Ca să nu speculăm, am solicitat informație punctuală referitor la deciziile ANRE în acest sens din ultimii 10 ani. Când ANRE a aprobat scumpiri și când au fost ieftiniri. După asta o să suprapunem cu alegerile. Și o să vedem ce iese. Deși anticipez cam ce o să iasă, eu chiar sunt curios”, scrie Alaiba pe pagina sa de Facebook. 

Potrivit lui, dacă o să se constate că scumpirile sau ieftinirile carvuranților vor merge într-un ciclu la fel ca și alegerile, atunci se poate spune că există influență politică în ANRE, lucru care ar fi scandalos și criminal. 

„Iar dacă o să iasă că scumpirile/ieftinirile merg prin coincidență la fel de ciclic ca și alegerile, atunci o să avem tot dreptul să constatăm o clară influență politică în ANRE. Noi toți plătim impozite pentru ca să existe un arbitru INDEPENDENT care să se asigure că noi plătim prețuri optime pentru resursele energetice. Cifrele vor vorbi de la sine cât de independentă este această instituție și cât de tare își merită existența. Cifrele sunt o chestie foarte încăpățânată. E cam greu uneori să le contrazici. Iar dacă în baza cifrelor vom avea motive să credem că într-o anumită perioadă de timp ANRE a luat decizii în funcție de agenda politică a țării…asta ar fi scandalos și da, criminal”, a conchis Alaiba. 

SafeNews.md menționează că preţul la carburanţi a crescut, din nou, acum două zile. Benzinăriile Petrom au afişat preţuri mai mari la motorină, benzină şi gaz petrolier lichefiat, iar peste câteva zile şi alţi distribuitori vor face majorări de preţ.
Pentru un litru de benzină de 95, şoferii trebuie să scoată din buzunar 17 lei şi 75 de bani, cu 1 leu şi 60 de bani mai mult ca până acum. Motorina s-a scumpit cu 1 leu şi 10 bani, de la 13 lei 55 de bani, la 14 lei şi 45 de bani pentru un litru. Şi preţul gazului lichefiat a crescut cu 60 de bani şi a ajuns să coste 10

Amintim că Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat vineri, 15 ianuarie, tarifele reglementate pentru serviciile auxiliare prestate de către 12 titulari de licențe din sectorul gazelor naturale, în cadrul unei ședințe în regim online.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

adv

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here