Acasă Social Alaiba: Good bye Gazprom! Ceban: Avem contract pentru 5 ani

Alaiba: Good bye Gazprom! Ceban: Avem contract pentru 5 ani

208
0

Președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Dumitru Alaiba, sugerează că R. Moldova ar putea rupe, în 2023, contractul cu concernul rus Gazprom. Într-un mesaj pe Facebook, Alaiba menționează că asta ar putea fi ultima iarnă de șantaj energetic din partea Rusiei.

„O să trecem de această iarnă, oricât de greu ar fi. Și da, personal cred că regimul terorist de la kremlin va face ca să ne fie cât mai greu. Așa kremlinul ne-a pedepsit totdeauna atunci, când am luat decizii care nu au plăcut acolo. Și vor fi din cei “patrioți” care vor sări în sus de bucurie văzând cum kremlinul pedepsește oamenii noștri, de la nord la sud, indiferent de limba pe care o vorbesc și indiferent de cum votează. 
Însă știu că asta e ultima iarnă în care kremlinul ne va mai putea șantaja energetic. Din 2023 e good bye Gazprom. Trebuie doar să ducem până la capăt cele începute. Și vom fi bine”, a scris Alaiba.

Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a amintit, în context, că țara noastră are semnat un contract cu Gazprom pentru o perioadă de cinci ani.

„Contractul dintre SA Moldovagaz și Gazprom pentru furnizarea de gaze naturale este conceput pe 5 ani. Încetarea acestuia nu poate fi condiționată decât de norme prestabilite și în conformitate cu anumite proceduri. Conform regulilor pieței energetice a republicii, furnizorii și consumatorii au dreptul de a schimba furnizorul principal dacă condițiile acestuia sunt mai atractive decât cele ale aprovizionării Gazprom”, a scris Ceban pe contul său de Telegram.

Gazprom și Moldovagaz au prelungit, pentru un termen de 5 ani, contractul de furnizare a gazelor rusești către consumatorii din Republicii Moldova pe 1 noiembrie 2021. 

Gigantul rus Gazprom a limitat livrările de gaze către Republica Moldova în luna octombrie curent cu 30% sau 5,7 milioane metri cubi de gaze naturale livrate pe zi pentru ambele maluri ale Nistrului. Volumele respective au fost menținute și pentru luna noiembrie.

Volumul este de 2,7 ori mai mic decât cel de 180 milioane metri cubi din noiembrie 2021, negociat și inclus în acordul adițional dintre Gazpom și Moldovagaz, semnat pe 29 octombrie 2021 la Sankt Petersburg.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here