Acasă Politic Profesori turci expulzați// Deputat: Guvernul a achitat 125.000 de euro

Profesori turci expulzați// Deputat: Guvernul a achitat 125.000 de euro

0

Guvernul a achitat 125.000 de euro în cazul a cinci dintre cei șapte cetățeni turci expulzați în 2018, în urma condamnării Republicii Moldova la CEDO. Despre aceasta a anunțat deputatul Platformei DA, Chiril Moțpan, transmite SafeNews.md cu referire la Știri.md. 

Acesta spune că guvernarea încerca să se justifice precum că acești profesori expulzați ar fi fost membrii unei rețele teroriste, iar în acest context spune că va cere să fie trași la răspundere cei vinovați. 

„Ținem minte ce se întâmplă. Și îi vom trage la răspundere pe cei care s-au făcut vinovați – în momentul în care vom avea o justiție corectă. Avem încă un motiv în plus: în condiții de pandemie și criză economică, Guvernul a trebuit să plătească o sumă importantă, din banii contribuabililor, care ar fi fost extrem de necesari acum pentru combaterea crizei”, a spus deputatul.

Chiril Moțpan susține că orice ilegalitate se plătește prin consecințe.

„Dacă organele competente ar fi reacționat prompt atunci, acum oamenii condamnați de regimul Erdogan ar fi fost în siguranță, iar Republica Moldova nu ar fi fost impusă la plata acestei compensații.
Nu știu dacă cei care au admis atunci aceste ilegalități sau au făcut declarații cinice (se aude, Andrian Candu, sau o să vă schimbați din nou declarațiile, cum o faceți de la săptămână la săptămână? se aude, Igor Dodon, sau mulțumirile lui Erdogan vă măgulesc mai tare decât criticile comunității internaționale și ale propriilor cetățeni?) se simt afectați sau nu de faptul că banii cetățenilor s-au „evaporat” din cauza unor greșeli admise de guvernarea de buzunar a lui Plahotniuc. Probabil că nu. Dar nu trebuie să-i lăsăm să se comporte ca și cum nu s-a întâmplat nimic”, a declarat Moțpan. 

Amintim că, în septembrie 2018, șapte cetățeni turci au fost ridicați din stradă sau de la domiciliu, fiind transportați fără explicații în Turcia, acolo unde au fost arestați. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a notat că cetățenilor turci le-a fost încălcat dreptul la apărare.

știri.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.