Acasă Justiţie Deciziile Curții Constituționale referitor la Legea privind regimul stării de urgență

Deciziile Curții Constituționale referitor la Legea privind regimul stării de urgență

0

Președintele Curții Constituționale, Domnica Manole a prezentat deciziile de astăzi ale Curții Constituționale, care, în ședință, a examinat sesizările ce vizează Legea privind regimul stării de urgență.L.

Astfel, Curtea a hotărât:

„Se recunosc constituționale art. 20, litera K, al.1, litera I, al. 24, litera G și al. 25, litera G din Legea privind regimul stării de urgență, de asediu și de război și textul „altor acțiuni necesare” de la art. 2, p. 12 din Hotărârea Parlamentului nr. 55 din 17 martie 2020 privind declararea stării de urgență în măsura în care:

a) autoritățile responsabile de gestionarea stării de urgență îndeplinesc doar atribuții, măsuri sau acțiuni necesare realizării scopurilor care au stat la baza declarării stării de urgență;
b) atribuțiile, măsurile sau acțiunile necesare nu depășesc sfera de competență a puterii executive;
c) Parlamentul poate exercita un control efectiv al măsurilor în discuție”, anunță Domnica Manole.

De asemenea, Curtea a declarat neconstituțional: „Art. 225, al. 3 din Codul administrativ în partea în care limitează competența instanțelor de judecată de a efectua controlul proporționalității măsurilor dispuse de către autoritatea publică.

Până la modificarea Codului administrativ de către Parlament, în cazul contestării măsurilor adoptate de către autoritățile responsabile de gestionarea stării de urgență, instanțele judecătorești vor trebui să examineze inclusiv dacă măsura dispusă de către autoritatea publică este proporțională cu situația care a determinat-o”, a mai spus Domnica Manole.

Curtea Constituțională a emis și o adresare Parlamentului în vederea eliminării deficiențelor depistate la examinarea sesizărilor privind controlul constituționalității.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.