Acasă Politic Parada din Piața Roșie, vasalitate și umilință. Vova, Igor a venit și-ți...

Parada din Piața Roșie, vasalitate și umilință. Vova, Igor a venit și-ți aduce un Covid!

0

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, împreună cu 75 de militari din Garda de Onoare, subdiviziune de elită a Armatei Naționale, va participa miercurea viitoare la parada militară de la Moscova, dedicată împlinirii a 75 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. Parada militară din Piața Roșie, planificată inițial pentru 9 mai, a fost amânată pentru 24 iunie, din cauza pandemiei de Covid-19. Dar, și după o lună și jumătate, Rusia rămâne pe locul trei, după SUA și Brazilia, în lista celor mai afectate țări de coronavirus, se arată într-un material publicat pe gazetadechișinău.md.

Deputații l-au chemat pe ministrul Apărării, Alexandru Pânzari, la audieri în Parlament, însă acesta a pretextat că se află într-o deplasare la nordul R. Moldova. Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a declarat că, „dacă a plecat până a exista acest vot, este o chestiune, iar dacă ministrul a plecat după ce am votat chemarea sa, va fi o chestiune gravă. Lipsă de respect față de Parlament. Urmează să analizăm când a plecat”. În replică, șefa Legislativului, Zinaida Greceanâi, a spus: „Voia boierului”.

La rândul său, Alexandru Pânzari a declarat că nu a putut veni în Parlament deoarece era pe drum spre unitatea militară din Bălți, unde s-au înregistrat peste 20 de cazuri de Covid-19. „Nu știu de ce această chemare a fost atât de repede. Am venit aici să inspectez care sunt măsurile anticovid, cauza că sunt atâția militari infectați”, spune ministrul într-un video pe pagina sa de facebook.

Ostașii „sunt sănătoși”

Ministerul Apărării susține că militarii sunt sănătoși. Aceștia au fost testați la coronavirus atât în R. Moldova, cât și în Rusia. Militarii au început antrenamentele pentru parada militară, iar după fiecare repetiție, ei sunt testați obligatoriu la Covid-19, pentru a preveni eventuale infectări sau răspândirea virusului printre participanți, comunică Ministerul Apărării.

În Rusia, militarii au fost plasați în condiții de carantină drastică și nu intră în contact cu alte persoane din afara locului de cazare. Reprezentanții instituțiilor medicale de la Moscova efectuează termometria militarilor de trei ori pe zi. Contingentul militar este însoțit de un medic, care monitorizează starea sănătății fiecărui militar.

Opoziția critică defilarea ostașilor la Moscova

Trimiterea militarilor moldoveni la Moscova este o acțiune „bezmetică a unui șef de stat care nu are niciun respect pentru medici”, afirmă Igor Munteanu, deputat Platforma DA. „Să trimiți 75 de militari la Moscova de dragul paradei înseamnă să nu ai nicio milă față de sănătatea și viața lor pentru că Moscova este un focar uriaș de infecții; să nu-ți pese absolut deloc de sentimentele celor care consideră Rusia un stat agresor, care a ocupat 11% din teritoriul R. Moldova și care-și menține militarii în ciuda prevederilor constituționale care afișează un statut neutru”, argumentează Munteanu.

Întregul material îl găsiți pe: gazetadechișinău.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.