Acasă Istorii din spatele culisei Ultima „MISIUNE SPECIALĂ” a lui Voicu: Voturi pentru Dodon

Ultima „MISIUNE SPECIALĂ” a lui Voicu: Voturi pentru Dodon

0

Zilele trecute în mass-media a apărut informația privind implicarea ministrului de Interne în exercițiu, Pavel Voicu, în campania electorală pentru alegerile parlamentare. Demnitarul deschis îndemna angajații din cadrul subdiviziunilor MAI să voteze Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor din care face parte și PSRM-ul lui Igor Dodon. Astfel de acțiuni ale lui Voicu reprezintă o utilizare crasă a resurselor administrative și o încălcare a prevederilor Codului electoral. Totuși, Comisia Electorală Centrală nu a întreprins nimic pentru a-l pune la respect pe ministrul Voicu și a-l obliga să respecte prevederile legislației.

Sunt un ministru care a fost propus de socialiști și președintele a propus candidatura mea, și o acceptat-o prim-ministru. Dar o să vedeți foarte bine, dați să susținem Partidul Socialiștilor, că ei m-au delegat pe mine ca ministru, și dacă eu voi fi ministru, lucrurile o să meargă tot așa mai departe, poate o să și avansați. Dat fiind știți, că iaca mâine-poimâine eu voi veni șef înapoi”, declara Voicu.

Nu este prima dată când Pavel Voicu este implicat într-un scandal, demonstrând că legea este egală, dar nu pentru toți.

Cine este Pavel Voicu?

Pavel Voicu a activat în organele de drept mai bine de 20 de ani, deținând mai multe funcții în cadrul Inspectoratelor de Poliție Ungheni, Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției, Centrului Național Anticorupție. A deținut funcțiile de comisar al Comisariatului Raional de Poliție din Călăraşi, Cimișlia, șef al Inspectoratului de Poliție sect. Buiucani mun. Chișinău. În perioada februarie 2016 – august 2017 a deținut funcția de Șef al Inspectoratului de Poliție mun. Bender.

Acesta a devenit cunoscut în spațiul public după ce, în vara anului 2017, Igor Dodon, alături de mai mulți amici din PSRM, a plecat într-o vizită prin mai multe lăcașuri sfinte de pe muntele Athos. Printre cei care l-au însoțit pe șeful statului au fost deputații socialiști Grigore Novac, Corneliu Furculiță, Petru Corduneanu (actual șef interimar al Poliției de Frontieră), dar Pavel Voicu.

Ulterior, în august 2017, Voicu a părăsit sistemul polițienesc, devenind „consilier cu misiuni speciale” al lui Igor Dodon.

Deși activa în această calitate circa doi ani, domeniul său a fost destul de difuz – securitatea și ordinea publică, interferând cu sfera de responsabilitate a unui alt consilier prezidențial, cel pentru Apărare.

Predecesorii lui Voicu în funcția de consilier prezidențial pentru misiuni speciale declarau că au avut un domeniu clar de activitate. Anatol Țăranu, consilier cu misiuni speciale al președintelui Petru Lucinschi, a fost responsabil de dosarul transnistrean, iar Sergiu Mocanu, consilier cu misiuni speciale al președintelui Vladimir Voronin, se ocupa de relația cu România și politica de vecinătate. În cazul lui Voicu, s-a creat impresia că funcția de consilier cu misiuni speciale a fost creată special pentru a găsi un loc „călduț” polițistului certat cu conducerea IGP și MAI de atunci.

Utilizarea resurselor administrative, filajul și mușamalizarea dosarelor penale

După ce PDM s-a retras de la guvernare în iunie 2019, Voicu a fost desemnat și votat în calitate de ministru al Apărării în Guvernul Sandu, iar ulterior – ministru de Interne în Guvernul Chicu.

În noiembrie 2020, în presă a apărut informația despre implicarea lui Voicu într-un caz de mușamalizare a unui dosar penal pornit în privința nepotului deputatului socialist, Corneliu Furculiță. Demnitarul l-ar fi sunat pe tânăr, prezentându-se „Pavel” și spunându-i că are numărul lui de la Cornel Dmitrievici (Corneliu Furculiță – nota red.), ca să-l întrebe mai multe detalii despre caz, pentru a rezolva situația.

Tânărul a recunoscut că a băut bere până după miezul nopții și a dormit doar câteva ore. La care, interlocutorul cu voce asemănătoare cu cea a ministrului MAI, după ce l-a întrebat toate detaliile și i-a explicat cum se bea: „Rachiul iese repede… În vreo două-trei ore, în cinci ore iese vinul și în șapte iese berea”, i-a cerut să-l telefoneze, îndată ce va fi chemat la audieri la Poliție.

La distanță de o lună, Voicu a fost prins cu minciuna în cazul interlopului Gheorghe Nazaruc (Jora Belțkii) care a vizitat R.Moldova în cadrul alegerilor prezidențiale din 2020, având ca scop întreprinderea unor acțiuni de destabilizare a ordinii publice, însă părăsind în grabă țara. Mai exact, ministrul de Interne a mințit atunci când declară faptul că MAI nu cunoștea cele trei identități ale interlopului. Mai mult ca atât, portalul NordNews scria că anume Voicu a fost cel care i-ar fi organizat „coridor verde”, mai exact trecerea prin zona a Aeroportului Internațional Chișinău, lui Nazaruc.

La sfârșitul lunii mai, președintele Maia Sandu a declarat că membrii familiei sale ar fi urmăriți, la indicațiile lui Pavel Voicu: „Ministrul de Interne a dispus urmărirea membrilor familiei mele. Nu poate să mă urmărească pe mine, că am pază de stat, dar el se poate ocupa de membrii familiei mele”.

Informația respectivă a fost negată, însă, de Voicu. Acesta a acuzat-o pe șeful statului că promovează falsuri.

Zilele trecute, Voicu a fost implicat într-un nou scandal – cel de promovare a PSRM și Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor în rândul polițiștilor. În schimbul susținerii lui Dodon, Pavel Voicu promitea ofițerilor avansări în funcție.

La fel, vom aminti că anterior, reprezentanții PAS au propus Comisiei Electorale Centrale adoptarea a unui proiect de hotărâre privind reglementarea transportării alegătorilor din regiunea transnistreană în ziua de 11 iulie. Proiectul respectiv a fost criticat dur de conducerea Inspectoratului General al Poliției aflat în subordinea MAI-ului lui Voicu. Potrivit IGP, propunerea înaintată de PAS „contravine drepturilor și libertăților garantate de Legea Supremă”, respectiv, acesta nu poate avea putere juridică.

Din textul proiectului de hotărâre se constată că dreptul la libera circulație urmează a fi îngrădit față de o anumită categorie de cetățeni, și anume față de cetățenii R.Moldova cu domiciliul în stânga Nistrului, ceea ce pune sub semnul întrebării integritatea teritorială și unitatea statului moldovean”, se menționa în avizul Inspectoratului.

Potrivit Codului electoral, candidaţii nu pot folosi mijloacele şi bunurile publice (resursele administrative) în campaniile electorale, iar autorităţile/instituţiile publice şi cele asimilate acestora nu pot transmite/acorda concurenţilor electorali bunuri publice sau alte favoruri decât pe bază de contract, în condiţii de egalitate pentru toţi concurenţii electorali.

deschide.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.