Acasă Social Spitalele rămân fără medici: Tinerii specialiști vor să plece din țară

Spitalele rămân fără medici: Tinerii specialiști vor să plece din țară

0

Tinerii specialişti în medicină nu se dau în vânt să se angajeze, iar cei de vârstă pensionară se retrag din spitale. Este situația în care s-au pomenit majoritatea instituțiilor medicale din ţară în ultima perioadă.

Criza de cadre în sănătate se aprofundează şi din cauza retragerii unor specialişti din motive persoanele, transmite SafeNews.md cu referire la publika.md.

Rodica Gramma, conferențiară la Școala de Management în Sănătate: „Eu cunosc cazuri concrete când asistente medicale tinere s-au trezit că au copii minori acasă şi din moment ce grădinițele şi școlile au fost închise, pur şi simplu acei copii nu aveau cu cine rămâne. Sau cei care se temeau de la muncă să meargă în familie ca să nu infecteze”.

Pe durata pandemiei directorii spitalelor au început să resimtă mai acut efectele îmbătrânii personalului medical. Aceștia solicită suspendarea contractelor de muncă de frică să nu îşi pună viața în pericol.

Fie au temeri, fie au multe comorbidităţi. Este alegerea medicului, dar aş putea să spun că la moment încă facem față. În cazul în care cresc atât de mult cazurile nu știu cum vom face față.

Potrivit Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, în ultimele trei luni numărul locurilor vacante în spitale a crescut cu aproape 30 la sută. Pentru a suplini locurile vacante, unele instituții medicale acceptă medici rezidenți, dar nici aceștia nu se grăbesc să se angajeze.

Ion Iliciuc, profesor la USMF ”Nicolae Testemițanu”: „Eu am date că din numărul studenților care acum termină peste 80 de procente vor să plece din ţară, să plece să îşi găsească un loc de lucru mai bine plătit, mai în siguranță”.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.