Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, numit ca „raiderul nr. 1 din spațiul CSI”, a controlat un întreg imperiu financiar – bancar cu ajutorul amenințărilor, corupției și șantajului. În adresa redacției Deschide.MD a fost expediată o nouă înregistrare audio, în care Platon îl amenință pe preşedintele Comitetului de Conducere al băncii „Moldova Agroindbank” (MAIB), Serghei Cebotari, spunând că partenerii săi de afaceri vor sări la gâtul oricui dacă-și vor pierde banii de la MAIB. Mai mult, acesta declară că are la cheremul său deputați, miniștri și chiar ambasadori, motiv pentru care poate controla situația de MAIB.
Înregistrarea a fost făcută, probabil, la începutul anului 2016, atunci când BNM a blocat aproape 40% din acțiunile MAIB, din cauza că acționarii au activat în mod concertat pentru a impune anumite politici în conducerea băncii. Un pachet mai mic, de 3,53%, a fost anulat pe 7 aprilie 2016 de Comisia Națională a Pieței Financiare. Anume despre soarta acestora întreba Platon de Cebotari, încercând să afle ce planuri de viitor are ultimul, întrucât termenul de expunere spre vânzare a pachetului expira. De aici putem deduce că discuția dintre cei doi a avut loc cu puțin timp înainte de 7 aprilie 2016.
Preşedintele Comitetului de Conducere MAIB încearcă să-l convingă pe Platon că acționează strict în limitele legii, dar și că nu are de gând să facă jocul nimănui în situația creată. Totuși, Platon se arată deranjat de faptul că Cebotari s-a adresat cu o scrisoare instituțiilor de resort și a cerut să i se explice modul de vânzare a pachetului de acțiuni de la MAIB. Prin urmare, acesta i-a explicat lui Platon că nu vrea să stea lângă Gacikevici (n.red. ex-președintele BEM, reținut în dosarul furtul miliardului) și că va acționa doar în limitele legii.
Raiderul insistă și îi spune șefului de la MAIB că se implică într-o istorie „nu foarte bună” și îl avertizează că „mai târziu nimeni nu îl va putea scoate”din această situație.
Cebotari îi răspunde că prima dată aude de la Platon despre „partenerii” cu care ar urma să se întâlnească.
Replica celui din urma nu întârzie să apară: „vremurile se schimbă și pe urmă poate fi nu chiar foarte bine”. Cebotari, însă, stă pe poziții, afirmând că pe el îl interesează doar soarta băncii.
Chiar și așa, Platon își continuă amenințările: „Eu am vorbit cu partenerii. Ei vor da bani cât vor fi necesari pentru a asigura stabilitatea băncii, 100 mln, 500 mln pentru ei nu este o problemă. Important e ca nimeni nimic să nu fure și să nu mintă. Pentru acțiunile acestea ei vor sări la gâtul oricui, nu contează cine este acesta – președintele țării, prim-ministru… ei niciodată nu pierd ceea ce este al lor”.
Preşedintele Comitetului de Conducere MAIB îi pasează acțiunile ulterioare lui Platon, distanțându-se de acționari: „Tu trebuie să decizi ce faci mai departe și nu așa ca cu cele 3,53%”
În continuare, Veaceslav Platon îi răspunde că nu e treaba lui ce va face mai departe, subliniind că situația îi este cunoscută foarte bine, pentru că are la cheremul său deputați și miniștri.
Amintim că, recent, Deschide.MD a publicat alte două înregistrări cu discuțiile lui Veaceslav Platon – una cu Oleg Vlasov, bancherul reținut la Moscova, și alta cu Valerii Miroșnikov – ex-adjunctul Agenției pentru Asigurarea Investițiilor (AAI), cunoscut din depozițiile despre corupția colonelului FSB din departamentul Băncii, subdiviziunea „K”, Kiril Cerkalin.
De asemenea, ieri, notarul Olga Bondarciuc a acuzat, într-o intervenție live, că omul de afaceri controversat Veaceslav Platon, cunoscut ca „raiderul N. 1 din spațiul CSI”, a revenit la metodele sale de presiuni și amenințări. Aceasta vorbește despre cum Platon, prin intermediul persoanei sale de încredere Nicolai Curtoglo, o impune să semneze o declarație falsă în favoarea pușcăriașului.
Și Procurorul General a remarcat, în una dintre înregistrările video de la așa-numitele audieri ale bancherului deținut, „metodele banditești” ale lui Platon. Atunci, „raiderul” explica cum poate fi deposedată Banca Transilvania de acțiunile de la Victoriabank. În aceleași imagini, Veaceslav Platon se lăuda că a deținut peste 20 de bănci în Rusia și Ucraina.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.