După ce producătorii de energie eoliană din țară au înaintat un demers către ANRE, Președintele țării Maia Sadu, Ministerul Economiei și Infrastructurii, dar și ÎS ”Moldelectrica” solicitând să fie exceptați de la executarea procedurii de echilibrare în cazul producerii energiei electrice din surse regenerabile, aceștia propun amânarea implimentării costului pentru balansare pentru energie regenerabile.
Producătorii de energie electrică eoliană consideră că sunt discriminați în coraport cu alți producători, deoarece tariful de care beneficiază nu include în sine cheltuielile pentru echilibrarea energiei.
Mai mult, aceștia susțin că măsurile provizorii, impuse de ANRE, pentru organizarea și fucționarea pieței energiei electrice, contravin cu mai multe puncte din legea privid promovarea utilizării energiei energiei din surse regenerabile.
Astfel, într-o cerere adresată Consiliului de Administrație al ANRE, producătorii de energie eoliană susțin că nu își doresc să fie tratați discriminatoriu, iar în privința lor să fie aplicate măsuri care ar putea aduce prejudicii considerabile. Prin urmare, aceștia propun amânarea implimentării costului pentru balansare pentru energie regenerabile până la:
- Atingerea cotei de 17% a energiei regenerabile în sistem.
- Implimentarea softului centralizat pentru toți operatorii și excluderea dreptului discreționar a unui grup de interese în determinarea acceptului sau refuzului cerințelor modificate a prognozelor zilnice livrate.
- Modificarea tarifului pentru producerea energiei electrice în dependență de costurile ce vor fi aprobate.
În context, agenții economici sollicită organizarea unei ședințe repetate la subiectul respectiv, în scopul diminuării divergențelor apărute.
Amintim că peste 20 de de proprietari ai centralelor electrice eoliene au semnat un demers în care spun că din cauza fluctuației vântului, nu poate fi prognozată cu exactitate cantitatea de energie electrică produsă, așa cum se cere într-un proiect de Hotărâre al ANRE.
Mai mult, potrivit producătorilor aceste condiționalități, afectează grav activitatea de producere a energiei regenerabile eoliene și vor conduce inevitabil la stagnarea investițiilor și falimentarea acestor producători.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.