Acasă Politic Dodon și Plahotniuc bat iar palma sau opoziția este incredibil de slabă?

Dodon și Plahotniuc bat iar palma sau opoziția este incredibil de slabă?

0

Pe lângă acele imagini cu „sacoșa”, care reprezintă în continuare principalul subiect pe agenda discuțiilor în viața publică din Moldova, în ultimele săptămâni aici trăim totuși evenimente mult mai grave. Și cel mai grav lucru nu e nici măcar scandalul diplomatic cu România, fără precedent, provocat acum o săptămână de aroganța și cinismul lui Chicu. Da, Moldova trăiește evenimente mult mai dramatice chiar și decât astea două în aceste zile. Și ele au legătură cu criza sanitară. O criză care ne-a demonstrat încă o dată că suntem de râsul și plânsul Europei și că „statalismul”, promovat cu atâta insistență de Chicu, nu se măsoară doar prin a vedea minusculul pai din ochiul altuia și a ignora ditamai bârna din cel propriu. Și cu toate astea, opoziția de la Chișinău se teme să acționeze. Ca să nu piardă alegerile prezidențiale. De parcă deja le-ar fi câștigat.

Maia Sandu spunea zilele trecute că „în orice stat normal”, „cazul Sacoșa” ar fi provocat acțiuni ale Procuraturii, iar Igor Dodon ar fi fost sancționat dur. S-ar fi lăsat cu dosare, demisii, scandaluri și tot așa mai departe. Ar putea fi așa. Doar că, în orice stat normal ar exista și o opoziție normală. Și din calitatea sa de lider al opoziției, Maia Sandu de aici ar trebui să pornească. Un „caz Sacoșa”, triplat în gravitatea dezastrelor diplomatice și sanitare, provocate de această guvernare, dezastruoasă și ea în sine, ar fi fost urmate și o reacție dură și acțiuni ale opoziției. Doar că ce face opoziția noastră de astăzi? Vorbește mult și acționează extrem, extrem de puțin.

În Moldova, criza pandemică a fost tratată pur și simplu dezastruos. Dacă toate țările europene luate la un loc, cu care ne putem compara la populație, au de 2,5 ori mai puține cazuri de infectare zilnic decât Moldova, ce poate fi mai relevant? Poate faptul că de trei săptămâni Moldova e printre primele 4 state în Europa după numărul de infectări per capita? Nu e de ajuns? Atunci mai adăugăm. Poate umple paharul că în ultimele 3 săptămâni, de pe locul 50 Moldova a ajuns pe 19 la mortalitate per capita cauzată de COVID-19? Mai e nevoie? Atunci poate faptul că miercuri am fost pe locul 2 în Europa la infectări, după Belarus, o fi de ajuns?

Sau să mai adaug aici și efectele economice ale acestei tragedii sanitare? Că pe lângă mii de bolnavi și sute de morți, din cauza felului dezastruos în care a fost gestionată pandemia, economia Moldovei rămâne în continuare închisă, chiar dacă ea s-a repornit deja practic în toată Europa și zilele următoare se va reporni ce a rămas? Deja în țări foarte grav afectate, precum Italia sau Spania restaurantele sunt deschise. În țări mai mici, comparabile ca populație cu noi, lucrează școlile și grădinițele, unele chiar și activitățile sportive le-au repornit. Și noi, țară care la sfârșit de martie practic nu aveam COVID, iar astăzi suntem printre primele 3 cele mai afectate din Europa așteptăm să vină căldura de peste 30 de grade, poate o distruge ea virusul. Că doamna Viorica, Chicu și Furtună nu au nicio șansă.

Și acest dezastru, provocat de un Guvern idiot și total neprofesionist este dublat de izolarea cvasi totală față de Europa civilizată de lipsa de reforme și limbajul bădărănesc la adresa europarlamentarilor și statelor UE. De provocarea unui scandal diplomatic fără precedent cu țara-mamă, iar dacă nu vreți să-i spuneți așa, cu țara care ne ține în viață în ultimii ani, importând aproape jumătate din ce producem și ajutându-ne de fiecare dată, din sărăcia ei, cu tot ce poate.

Și abia, apoi triplat de corupția lui Dodon. Una de care știm cu toții. Dar de care mai are grijă Plahotniuc să ne amintească din când în când atunci când mai scoate vreun filmuleț de 20 de secunde.

Și toate astea nu sunt suficiente pentru opoziția patriei măcar să inițieze o moțiune de cenzură. Apoi s-o ducă până la capăt și abia la urmă să mai și voteze un Guvern sau să meargă la niște anticipate care să mai curețe din mizeria pe care o avem astăzi în Parlament.

Cică se teme că un vot comun cu Shor și Candu (pentru demiterea Guvernului, nimic în plus) va duce la „pierderea prezidențialelor”. Sunt oare mai importante niște prezidențiale decât faptul că Moldova pierde zilnic vieți omenești din cauza incompetenței crase cu care a gestionat această guvernare coronavirusul? Sunt mai importante decât faptul că suntem izolați internațional, că suntem făcuți de râs în România și toată Europa? Că lăsăm în funcție un Guvern slujind un președinte corupt?

Doar gândiți-vă cum ar fi acționat Dodon dacă ar fi fost în locul vostru. Sau cum a acționat în noiembrie, când a dat jos Guvernul…

Și până la urmă, cine v-a amăgit pe voi că aveți vreo șansă la prezidențiale în condițiile în care vă comportați în halul ăsta astăzi? Când vă temeți să sancționați un Guvern atât de neprofesionist? Și pretexte penibile, gen „dacă rămânem fără Guvern se adâncește criza nu mai țin”. Pentru că mai grav de atât nu prea se poate. Poate doar să lași un Guvern atât de incompetent în funcție ar fi mai grav.

Astăzi, Dodon și Guvernul său se află în cel mai slab punct. Și au ajuns aici pentru că tot ei au împins acest stat până pe marginea prăpastiei. În 4 luni, temperatura de afară ne va scăpa de coronavirus. Nu înainte, din păcate, de a mai avea câteva sute de morți și mii de infectați. În aceste luni se va uita și de „cazul Sacoșa”, va fi lăsată la o parte și mârlănia lui Chicu la adresa României. Va avea Dodon grijă să fie uitate. Prin cei 700 de lei lunar la pensionari, prin măriri fantasmagorice de salarii, prin propaganda agresivă la trustul său mediatic tot mai puternic.

Probabil atunci, încercând să găsiți alte scuze, veți spune că Dodon și Plahotniuc au bătut din nou palma, pentru că al doilea nu-l mai atacă pe primul, că nu i-a scos suficienți deputați, că nu a mai prezentat destule filmulețe certificând corupția acestuia. E foarte probabil că Dodon și Plahotniuc chiar vor bate palma. Dar dacă asta se va întâmpla, va fi în primul rând și din cauza că voi sunteți o opoziție extrem de slabă. Incapabilă și fricoasă să acționeze atunci când e cazul.

Iar dacă lăsați acest Guvern dezastruos în activitate ar trebui să vi-l asumați și voi, cei din opoziție. Să vă asumați gestiunea dezastruoasă a crizei pandemice și efectele sale economice, pe care abia începem să le simțim.

Alex Cozer

sursa: cotidianul.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.