Acasă Politic Ruxanda Glavan acuză autoritățile: Statisticile care ne-au fost prezentate nu corespund realității

Ruxanda Glavan acuză autoritățile: Statisticile care ne-au fost prezentate nu corespund realității

0

Ruxandra Glavan, ex-ministră a sănătății în Guvernul condus de Pavel Filip și Ala Nemerenco, ex-ministră a sănătății în guvernul Maiei Sandu, susțin că autoritățile de la Chișinău nu prezintă cetățenilor adevărata statistică cu privire la numărul persoanelor infectate cu COVID-19. Mai mult decât atât, acestea afirmă că autoritățile au greșit atunci când au decis doar testarea cetățenilor care aveau simptome, notează IPN.

„Pentru mine a devenit din ce în ce mai clar că statisticile care ne-au fost prezentate nu corespund realității. Nu mă apuc să spun că a fost o rea intenție, dar din toate informațiile pe care le dețin în urma discuțiilor mele cu medicii îmi fac o concluzie ca tot ceea ce se raportează ca număr de cazuri confirmate, ca număr de decese din cauza COVID zilnic Chișinău nu reprezintă adevărata statistică”, a declarant Ruxandra Glavan în cadrul emisiunii „Cutia neagră” de la postul de televiziune TV8.

Ruxanda Glavan susține că există foarte multe cazuri în care rezultatele sunt fie fals-pozitive, fie fals negative. Totodată, aceasta afirmă că este informată despre cazuri concrete în care medicii, după două testări cu rezultat negativ, la cel de al treilea test, rezultatul era pozitiv: „De menționat că testele au fost realizate la câteva zile distanță”.

„Eu sunt sigură că cifrele sunt mai mari și am câteva argumente: ne-a tot fost promis că se va efectua testarea masivă a tuturor colaboratorilor sistemului de sănătate, inclusiv și a celor asimptomatici. Au trecut două luni de la acea promisiune, au ajuns în țară suficiente teste ca să fie realizat acest lucru și din păcate nu s-a realizat. Protocoalele ministerului nu s-au schimbat, iar cadrele medicale îmi spun că practic cu sânge își obțin acea testare periodică de la conducătorii instituțiilor unde activează”, a adăuga Ruxanda Glavan.

Totodată, Ruxandra Glavan este de părere că autoritățile au gestionat prost situația, atât din punct de vedere medical, cât și al măsurilor de prevenire a răspândirii virusului:

„Statisticile pe care ni le prezintă autoritățile nu au fost credibile, iar faptul că azi asistăm la o explozie a îmbolnăvirilor este o dovadă indirectă că tot ce s-a raportat pana acum nu a corespuns realității. Nu a existat temei pentru ridicarea restricțiilor. Stare de urgență cu adevărat nu a am avut, nu a fost așa cum a fost în alte țări. Nu era carantină pentru toată lumea. Nu am văzut o carantină adevărată, am văzut sute de exemple ale conducătorilor când spuneau una și făceau alta. Ceea ce s-a întâmplat in ultimele două luni este dovada lipsei unei strategii”.

Ex-ministra Ala Nemerenco a susținut declarațiile colegei de platou și precizează că autoritățile au pornit pe o cale greșită de la începutul pandemiei: „Nu testam, nu izolam corect și infecția s-a răspândit. Autoritățile trebuie să dezvolte mai multe acțiuni, nu doar izolare”.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.