Moldovenii care dețin cetățenie română sunt eligibili să se înscrie pe Platforma Națională de Vaccinare de peste Prut și dacă se încadrează într-o anumită categorie, pot fi vaccinați. Despre aceasta a declarat ambasadorul României în R. Moldova Daniel Ioniță la emisiunea Cutia Neagră de la TV8.
Diplomatul a spus că cei care vor merge să se vaccineze, în funcție de etapa în care se vor deplasa, vor trebui: fie să stea în autoizolare, fie să prezinte un test negativ la COVID-19, la intrarea în România.
„Dacă vrei să te vaccinezi, totuși, poți să faci testul COVID-19. Intri în România cu testul COVID-19, ai făcut vaccinul și revii în Republica Moldova. Acest vaccin de asemenea te va scuti pe viitor, pentru că va reprezinta un pașaport pentru libera circulație”, a declarat Daniel Ioniță.
Diplomatul a precizat că studenții basarabeni care învață în România sunt eligibili pentru etapa a treia de vaccinare, care începe în o lună de zile.
Persoanele care fac parte din categoriile menționate mai sus pot accesa platforma vaccinare-covid.gov.ro/platforma-programare/ unde este pregătit și un ghid de utilizare care explică ce pași trebuie parcurși pentru autentificarea pe site.
Care este procedura de înregistrare
Utilizatorul va alege butonul Conectare corespunzător autentificării persoanelor fizice.
Înregistrarea poate fi făcută prin două modalități, atât prin e-mail https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/auth/login/by-email, cât și prin CNP, accesând https://programare.vaccinare-login/by-cnp
Cei care aleg să se conecteze prin E-mail au beneficiul de a adăuga și programa maxim 10 persoane. Este necesară o adresă electronică validă, o parolă și numărul de telefon (de 10 cifre), pentru a putea primi codul de confirmare, care se introduce mai jos.
Pentru autentificarea prin cea de-a doua modalitate sunt necesare următoarelor informații: CNP, numărul de telefon și codul de validare (care este transmis prin mesaj).
În următorul pas se completează profilul cu: nume, prenume, CNP, serie, număr, județ și localitate.
În urma înregistrării cu success, se selectează centrul de vaccinare și data disponibilă de pe site.
Înainte de imunizare, este recomandată evitarea băuturilor alcoolice, a consumului de ibuprofen și paracetamol, este recomandată odihna, iar în cazul în care starea febrilă sau alte reacții adverse persistă câteva zile, adresați-vă medicului.
Din 15 martie se vor putea programa pentru vaccinare persoanele din etapa 3 (populația generală), iar autoritățile au declarat că vaccinarea propriu-zisă va fi începută în aprilie.
Amintim că România a început campania de imunizare a populației pe data de 27 Decembrie 2020.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.