Acasă Politic PSRM cere ridicarea mandatelor a trei judecători de la Curtea Constituțională

PSRM cere ridicarea mandatelor a trei judecători de la Curtea Constituțională

0

Deputatul PSRM Vasile Bolea a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), cerând ridicarea mandatelor de judecători ai Curții Constituționale deținute de Liuba Șova, Nicolae Roșca și Domnica Manole.

„Astăzi am depus o sesizare în adresa CSM cu solicitarea de a atesta abaterile disciplinare ale magistraților Curții Constituționale Liuba Șova, Nicolae Roșca și Domnica Manole, pornind procedurile disciplinare și sancționarea magistraților prin încetarea mandatelor de judecător al Curții Constituționale, pe motivul încălcării jurământului depus, prin divulgarea secretului deliberării la alegerea Președintelui Curții Constituționale și admiterii ingerințelor în activitatea Curții. Argumentele de rigoare sunt descrise în sesizare”, a scris Vasile Bolea pe Facebook.

În cazul Domnicăi Manole, socialistul face trimitere la o declarație de-a liderului Platforma DA, Andrei Năstase, din august 2019, când acesta a spus că „i-a sugerat să nu candideze la această funcție și doamna Manole asta și a făcut”. Astfel, Vasile Bolea susține că au fost compromise principiile de activitate ale Curții.

Cu referire la Liuba Șova, deputatul amintește de declarațiile făcute de magistrată în august 2019, atunci când președinte al CC a fost ales ex-socialistul Vladimir Țurcan. Atunci, judecătoarea ar fi divulgat cum a votat ea și colegul său Nicolae Roșca.

În sesizare se menționează că cei trei judecători ar fi încălcat „flagrant, grav și deliberat” mai mult articole din Constituție, printre care votul secret pentru alegerea președintelui CC sau păstrarea secretului deliberării.

Această sesizare vine după ce fostul socialist Vladimir Țurcan a fost destituit din funcția de președinte al Curții Constituționale, la demersul judecătorilor constituționali Nicolae Roșca și Liuba Șova. Ulterior, în această funcție a fost numită Domnica Manole.

Amintim că cei șase judecători ai Curții Constituționale au depus jurământul pe 16 august 2019. Domnica Manole, împreună cu Vladimir Țurcan, a fost numită de către Parlament, de fosta majoritate ACUM-PSRM. Iar Liuba Șova și Nicolae Roșca au fost selectați și numiți de Guvernul Sandu. Alți doi magistrați au fost desemnați de Consiliul Superior al Magistraturii – Eduard Ababei și Serghei Țurcan.

agora

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.