Concursul național pentru selectarea candidaților la postul de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) din partea R. Moldova, care urmează a fi ales pentru un termen de 9 ani, s-a desfășurat pe fondul acuzațiilor de lipsă de integritate. În ciuda acestora, la 28 ianuarie, Comisia a desemnat cei trei candidați care urmează să se prezinte în fața Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, unde se va decide cine dintre ei va reprezenta R. Moldova la Curte. Ziarul de Gardă a constatat că între candidați și membrii Comisiei care i-au evaluat există mai multe legături care pot genera, inclusiv, conflicte de interese. Nici un membru al Comisiei nu s-a abținut însă de la vot.
Comisia pentru selectarea candidaților la funcția de judecător la CtEDO din partea R. Moldova a desemnat, la 28 ianuarie, cei trei candidați care urmează să se prezinte în fața Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, unde se va decide cine dintre ei va reprezenta R. Moldova la Curte.
Diana Scobioală, directoarea Institutului Național al Justiției (INJ), Vladimir Grosu, fost ministru al Justiție și Nicolae Eșanu, fost viceministru și secretar de stat în cadrul aceluiași minister, sunt candidații care au acumulat cel mai mare punctaj în urma probei interviului.
Ziarul de Gardă a constatat însă că între candidați și membrii Comisiei care i-au evaluat există mai multe legături care pot genera, inclusiv, conflicte de interese. Nici un membru al Comisiei nu s-a abținut însă de la vot.
Legăturile candidatei Scobioală
Candidata Diana Scobioală este fiica fostei judecătoare de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), Iulia Sârcu, și a fostului procuror, Isai Sârcu. Din 2015, Scobioală exercită funcția de directoare a INJ, fiind la al doilea mandat. În ultimii ani, în cadrul instituției conduse de Scobioală au avut ore mai mulți membri ai familiei Scobioală, inclusiv mama, tatăl și fratele ei, care activează în procuratură.
Căile candidatei Scobioală se intersectează cu mai mulți membri ai Comisiei. Tamara Chișca-Doneva, președinta interimară a CSJ și actuala membră a Comisiei de concurs, a recunoscut că în cariera sa profesională a fost colegă cu Iulia Sârcu, mama Dianei Scobioală, și că se află în relație de cumătrism cu aceasta. „Mama dumneaei mi-a botezat copilul”, a confirmat Doneva. Întrebată dacă nu crede că acest lucru ar putea influența rezultatele concursului, membra Comisiei a precizat că „fiecare membru trebuie să decidă nepărtinitor”. „Să știți că e un vot al meu din cele 18, cât de mult poate el să influențeze asupra situației?”, întreabă Doneva, punctând că „fiecare membru al Comisiei poartă răspundere pentru votul său”.
Deși ne-a asigurat că va comunica Comisiei despre relația sa cu mama candidatei, precizând că dacă vor exista cereri de recuzare, Comisia va decide dacă aceste aspecte pot influența rezultatele concursului, în cadrul probei de interviu, nu au existat abțineri, iar membra Comsiei i-a oferit Dianei Scobioală unul dintre cele mai mari punctaje.
Totodată, CV-ul Dianei Scobioală și cel al membrei comisiei Violeta Cojocaru se intersectează în 2002, la filiera francofonă a Facultății de Drept a Universității de Stat din Moldova, unde Scobioală activează în calitate de lector, iar ulterior, de conferențiar universitar. Din 2002, timp de doi ani, Cojocaru deține funcția de vicedirectoare a acestei filiere. Cele două s-au aflat într-o relație de colegialitate la aceeași universitate, până în 2020. Între timp, activitatea celor două se mai intersectează la INJ, instituție condusă de Scobioală, unde Violeta Cojocaru a activat în calitate de formatoare. Tot aici, ambele au avut calitate de membre în cadrul colegiul de redacție al Revistei Institutului. Membra Comisiei a evaluat-o pe Scobioală cu 104 puncte, aproape de punctajul maxim.
La Universitatea de Stat, începând cu anul 1998, Diana Scobioală se găsește în relație de colegialitate cu o altă membră a Comisiei, Mariana Timotin, care până în prezent, la fel ca și Scobioală, își desfășoară activitatea didactică în cadrul instituției, iar din 2009 este prodecana facultății. Timotin a apreciat-o pe Scobioală cu 97 de puncte.
Solicitată de Ziarul de Gardă, Diana Scobioală s-a arătat convinsă că „din moment ce sunt publicate pe site-ul Ministerului Justiției interviurile noastre, cumva asta mă asigură de faptul interpretării diverse, distorsionate și subiective din partea societății, precum că rezultatul obținut ar fi fost din faptul că îi cunosc pe membrii Comisiei”.
Despre legăturile celorlalți doi candidați, citiți pe zdg.md
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.