Ex-președintele CSJ, Mihai Poalelungi refuză de a participa în cadrul audierilor publice organizate de Comisia Laundromat. Anunțul a fost făcut public de către președintele Comisiei, Inga Grigoriu, prin intermediul unei postări pe pagina sa de facebook.
Într-o scrisoare adresată șefei comisiei de anchetă, deputatului Platformei DA Inga Grigoriu, Mihai Poalelungi spune că nici el și nici CSJ nu au avut „nicio atitudine” la acel moment în legătură cu acest subiect.
„Or, ordonanțele care au fost emise de către instanțele de jedecată nu au fost atacate nici pe o cale de atac, nici la curțile de apel și nici la CSJ”, argumentează Poalelungi.
Totodată, fostul președinte CSJ susține că a cerut din propria inițiativă dosarele respective de la instanțele de judecată din țară.
„În acest sens, am împuternicit judecătorii Nicolae Clima și Dumitru Mardari cu studierea acestora și pregătirea unei note informative”, mai spune Mihai Poalelungi

Declarațiile lui Poalelungi confirmă faptul existenței unei înțelegeri prealabile, consideră șefa comisiei Laundromat.
Inspirându-se din epistolele d-lui Stoianoglo și d-lui Tănase, iată că și dn Poalelungi, ex-președinte al CSJ, ne-a prezentat refuzul în scris de a participa în cadrul audierilor publice organizate de Comisia Laundromat. Într-adevăr, dn Poalelungi are dreptate când scrie că ordonanțele emise de către instanțele de judecată nu au fost atacate pe nici o cale de atac, iar acest aspect este unul foarte important, ca fiind parte din operațiune. Astfel, dn Poalelungi confirmă faptul existenței unei înțelegeri prealabile, or, mai mult decât straniu este că niciun fidejusor din Federația Rusă nu a avut pretenții când banii i-au fost blocați și redirecționați spre alte conturi – spre companiile din off-shore, scrie Grigoriu.
În context, deputata anunță că mai are câteva întrebări către domnul Poalelungi, întrebări pe care le-a făcut publice.
Dar, pe lângă aspectul legat de judecători, mai aveam câteva întrebări la dn Mihai Poalelungi.
1. Când și în ce circumstanțe a aflat dlui despre spălările de bani ce se petreceau în R. Moldova?
2. Ce instituție l-a informat?
3. Ce interacțiune a avut d-lui cu colaboratorii Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor?
4. Ce măsuri au stabilit să întreprindă împreună cu colaboratorii SPCSB?
5. De ce dn Poalelungi a decis să facă declarații de presă, în loc să urmeze recomandările colaboratorilor SPCSB?
6. Conform unor studii de caz, am putea considera că declarațiile de presă din 2014, atât ale d-lui Poalelungi, cât și ale d-lui Drăguțanu, ar fi reprezentat un semnal celor care ghidau operațiunea?
7. De ce în 29 de cazuri judecătorii au pronunțat ordonanțe, iar în 24 s-a refuzat în primirea cererii de eliberare a ordonanței din diverse motive? Să înțelegem că unii judecători au fost mai curajoși?
Mai jos publicăm link-urile prezentate de dn M. Poalelungi în scrisoarea de refuz.
1.http://csj.md/…/242-reactia-presedintelui-csj-la…
2. http://csj.md/…/documente_despre…/Not%20informativ.pdf
3. http://csj.md/…/mass-media-si-relatiile-cu-publicul/545-st
Comisia pentru elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la spălarea banilor în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și al instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova a fost creată în noiembrie 2020. Aceasta are drept scop identificarea celor vinovați, tragerea lor la răspundere în conformitate cu legislația Republicii Moldova, cât și purificarea instituțiilor de stat de persoanele care au fost implicate direct sau indirect în schema respectivă.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.