Acasă Justiţie DOC// Corneliu Gurin despre legea privind Stationul Republican: ” Mizele politice cresc”

DOC// Corneliu Gurin despre legea privind Stationul Republican: ” Mizele politice cresc”

0

După ce coaliția neoficială PSRM-Șor a votat legea prin care Stadionul Republican rămâne în proprietatea statului, fostul judecător al Curții Constituționale, Corneliu Gurin, a venit cu o reacție. Potrivit acestuia cresc ”mizele politice în raport cu Stadionul Republican, care se mută dintr-o stare în alta, deși ramîne în paragină și „monument” al intereselor guvernării 2005-2009.” Mai mult, Gurin susține prin “votul parlamentar” din 3 decembrie 2020 situația juridică a terenului Stadionului Republican se vrea “întoarsă”.

PACTA SUNT SERVANDA” ori „NOI SUNTEM POPORUL” … !?
Mizele politice cresc și în locul Bradului de Anul Nou apare Stadionul Republican, care se mută dintr-o stare în alta, deși ramîne în paragină și „monument” al intereselor guvernării 2005-2009. Deja sunt anunțate sesizări la Curtea Constituțională, disputele și interesele politice trec în spațiul juridico-politic. Va fi interesant să monitorizăm evoluțiile, mai ales că anterior instanța de jurisdicție constituțională s-a expus asupra subiectului Stadionului Republican, prin Decizia nr.148 din 29.11.2018, a scris fostul judecător constituțional, pe pagina sa de facebook.

Potrivit lui Corneliu Gurin, la acea dată, fiind sesizată de Președintele RM, Înalta Curte, între altele, menționa:

· Legea nr.151/2018 care face obiectul sesizării, are ca scop dezafectarea unui teren din domeniul public şi trecerea acestuia în domeniul privat al statului, pentru a putea fi transmis ulterior cu titlu oneros Statelor Unite ale Americii;
· teritoriul reprezintă un element constitutiv al statului, iar inalienabilitatea sa, prevăzută la articolul 3 alin.(1) din Constituţie, ține de exerciţiul suveranităţii naţionale în anumite limite geografice. Totuși, există situații care decurg din respectarea „principiilor și a normelor recunoscute ale dreptului internațional”, potrivit articolului 3 alin. (2) din Constituție;
· În conformitate cu articolul 21 alin. (1) din Convenția de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice, statul acreditar trebuie fie să înlesnească achiziţionarea pe teritoriul său, în cadrul legislaţiei sale, de către statul acreditant a localurilor necesare misiunii sale, fie să ajute statul acreditant să-şi procure localuri în alt fel;
· adoptarea legii criticate respectă prevederile constituționale de la articolul 3 alin. (2) și obligațiile internaționale asumate prin tratatele internaționale la care Republica Moldova este parte, subliniază Gurin.

d_148_2018_179a_2018_rou by SafeNews

În acest sens, fostul judecător al CC, care a deținut și funcția de procuror general este de părerea că prin ”votul parlamentar” din 3 decembrie 2020, situația juridică a terenului Stadionului Republican se vrea “întoarsă”.

Probabil că în cadrul procesului constitutional se va face abstracție de aspectele geopolitice și nu se vor utiliza aberațiile politice despre “stat captiv”. Totuși, în cazul unui proces jurisdictional, alături de suveranitatea statului și a “reprezentanților poporului” va trebui analizat și principiul “Pacta sunt servanda” (Tratatele trebuie respectate), care rezultă din art.8 al Legii Supreme. Dar – speța devine interesantă, sub toate aspectele, a conchis Corneliu Gurin.

Amintim că Stadionul Republican rămâne în proprietatea statului, iar pe spațiul acestuia vor putea fi construite doar obiective sportive sau culturale. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat ieri, 3 decembrie, de Parlament.

Menționăm că și Ambasada SUA a venit cu o reacție, prin care s-a arătat indignată și a criticat dur acțiunile coaliției PSRM-Șor, specificând că acest lucru poate duce la înrăutățirea relațiilor Moldovei cu SUA.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.