Înainte de a merge la secția de votare, Dodon a trecut pe la biserică. A vrut probabil să se asigure că prorocirea prezicătoarei de la Etulia, care i-a ghicit în ouă și i-a spus că va câștiga din primul tur, se va împlini. Dar se vede că Dumnezeu nu își coordonează acțiunile cu prezicătoarele. Dodon nu numai că nu a învins din primul tur, ci a pierdut în fața Maiei Sandu și e posibil să piardă și în turul doi.
Dacă la alegerile prezidențiale din 2016 el a fost votat de 680 550 alegători (47,98%), în 2020 numărul lor s-a redus până la 439 848 (32,64%; după prezentarea a 99,81% din procesele-verbale). Pierderea e de circa 240 de mii de voturi, peste 15 puncte procentuale. Pungile cu bani („kulioașele”) pe care le-a luat de la Plahotniuc au contat totuși pentru o parte din cetățenii Republicii Moldova, iar Putin și „politica externă echilibrată” nu i-a putut convinge să-i mai acorde credit de încredere actualului președinte, scrie Nicolae Negru pentru Ziarul Național.
În mod evident, cetățenii noștri nu sunt mulțumiți de starea de lucruri din Republica Moldova sub președinția lui Dodon și astfel s-ar explica relativul succes al lui Renato Usatîi, liderul formațiunii „Partidul Nostru” (16,9%) și al Violetei Ivanov, reprezentând „Partidul Șor” (6,5%). De menționat, că rezultatele lor au fost anticipate doar de Barometrul Opiniei Publice, efectuat de IPP, la 23 octombrie 2020.
O parte din alegătorii lui Dodon a migrat către Usatîi, în pofida recomandării lui Putin și în pofida faptului că liderul PN e urmărit penal în Rusia. Surprinzător, el a atras peste 25 mii de voturi (17,67%) din afara Republicii Moldova, inclusiv din Occident. Una dintre explicații ar fi că Renato Usatîi a contribuit financiar ca mulți cetățeni blocați în Europa la începutul pandemiei să se întoarcă acasă.
Maia Sandu a fost votată de 486 874 persoane (36,12%). În 2016, pentru ea și-au dat votul 549 152 alegători (38,71% ). În total, candidații proeuropeni și unioniști au obținut în 2020 circa 590 de mii de voturi (44%), ceea ce înseamnă că e nevoie de mobilizare suplimentară.
Rezultatele turului doi vor depinde de doi factori: 1) spre cine vor înclina balanța votanții lui Renato Usatîi și ai Violetei Ivanov, 2) va reuși Maia Sandu în aceste două săptămâni să mobilizeze alegătorii care au stat acasă, mai cu seamă tinerii. Doar circa 8 la sută din tinerii până la 26 de ani au participat la alegerile de duminică. „Rezerve” de participare mai există și în afara Republicii Moldova.
Data trecută, Renato Usatîi le-a recomandat simpatizanților săi să voteze în turul doi cu Igor Dodon. Dacă va repeta procedeul, riscă să se compromită. Cel puțin, o parte din alegătorii săi, mai cu seamă cei care se află în Occident, ar putea să-și dea votul pentru Maia Sandu.
Pe de cealaltă parte, pentru votanții Violetei Ivanov nu contează atât geopolitica sau ideologia, cât prețurile, tarifele, pensiile. Șor le poate influența deciziile, dar recomandările sale îi pot face rău și lui Dodon, și Maiei Sandu. Oricum, lidera PAS are șanse să obțină și o parte din aceste voturi, dacă va găsi „cheia” necesară. Și Pavel Filip ar putea contribui la victoria Maiei Sandu, dacă se va hotărî, în sfârșit, cine este el cu adevărat: putinist mascat sau proeuropean în fapte, nu în vorbe.
Dodon poate învinge doar prin fraudă, dacă apelează la „rezervele” nefolosite în primul tur: la secțiile de votare din Rusia și la cele deschise pentru transnistreni, pe malul drept al Nistrului. Și în primul, și în al doilea caz el va avea nevoie de ajutorul FSB. Dacă ar avea onoare și demnitate, Dodon s-ar retrage din cursa prezidențială.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.