Acasă Politic Chicu îl contrazice pe Dodon? „UE oferă un sprijin generos țării noastre...

Chicu îl contrazice pe Dodon? „UE oferă un sprijin generos țării noastre și suntem recunoscători”

0

Prim-ministrul Ion Chicu pare să-l contrazică pe șeful statului Igor Dodon, care a declarat recent că în lupta cu pandemia COVID-19 Uniunea Europeană a oferit Republicii Moldova doar declarații frumoase. Potrivit premierului, UE oferă un sprijin generos țării noastre printr-un program pe termen mediu și lung menit să diminueze efectele pandemiei.

„Astăzi am avut o întrevedere cu Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko.  Am discutat despre sprijinul considerabil pe care UE îl oferă țărilor Parteneriatului Estic și Republicii Moldova. Este vorba de 140 de milioane de euro, de care vor beneficia șase țări, inclusiv Republica Moldova. Din acesetea, 30 de milioane vor fi pentru procurări de echipamente, consumabile. Alte 11 milioane vor fi pentru reprezentanții societății civile care au ca scop oferirea suportului cetățenilor vulnerabili. Restul banilor vor fi oferite Întreprinderilor Mici și Mijlocii. Mecanismul deja este, funcționează, Uniunea Europeană suplimentează aceste mijloace. Pe lângă asta, UE a anunțat și un pachet de 700 de milioane de euro pentru suport economiei țărilor Parteneriatului Estic. Este un program pe termen mediu și lung. 200 de milioane vor fi granturi, iar 500 de milioane pentru acordarea garanțiilor pentru acces la credite. În mod special remarc suma de 87 de milioane Republicii Moldova, sub formă de grant, adaos de mijloace noi pentru proiecte menite să diminiueze efectele acestei pandemii. Este un suport generos și suntem recunoscători Uniunii Europene pentru acest suport”, a declarat prim-ministrul Ion Chicu.

Șeful Executivului de la Chișinău a ținut să evidențieze că în această perioadă și multe companii europene vin cu donații și ajutoare în lupta cu noul tip de coronavirus.

„Suntem recunoscători și țărilor din Uniunea Europeană care vin în aceste zile cu suport enorm pentru Republica Moldova. Am remarcat suportul acordat de Franța, alte țări, dar avem și zeci de companii europene care în aceste zile vin în sprijinul Republicii Moldova. În mod special voi remarca cooperarea pe care o avem cu România. Avem un dialog și o cooperare foarte bună în privința autorizării livrării medicamentelor. Remarc și suportul primt din China, Elveția, Turcia, Federația Rusă”, a mai adăugat Chicu.

De remarcat că președintele Igor Dodon a declarat astăzi că până în prezent, UE a oferit țări noastre doar vorbe. 

„La ziua de azi noi am primit ajutor real, nu promisiuni, din partea Chinei, Federației Ruse, Elveției, Turciei, Statelor Unite ale Americii. Acestea sunt cinci țări care la această etapă au venit cu ajutoare umanitare pentru Republica Moldova. De asemenea avem deschidere ajutor din partea României. Ei ne-au permis să ne aducem marfa pe care noi am achitat-o. La fel, avem o conlucarre bună cu Ucraina. Am auzit declarații că sunt gata să ne ajute și cei din Uniunea Europeană. Am auzit declarații. Sperăm mult că vom primi un anumit suport de la Bruxelles. Ei au făcut declarații că sunt gata să ajute țările din Parteneriatul Estic. Frumoase declarații. Sume se anunță foarte mari. Sperăm că și RM va primi ajutor în lupta cu pandemia”, a declarat Dodon.  

Declarațiile șefului statului au fost crititate de tinerii din Partidul Acțiune și Solidaritate, care au ilustrat grafic ajutoarele primite de Republica Moldova din partea altor state. 

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.