Acasă Alegeri 2020 AUDIO // Experiment ZdG: Au sunat la numărul de telefon de unde...

AUDIO // Experiment ZdG: Au sunat la numărul de telefon de unde se fac „sondajele de opinie publică” din staff-ul lui Igor Dodon

0

În ultimele zile tot mai multe persoane raportează că sunt telefonate de persoane, parte a unui oarecare Centru de investigare a opiniei publice și care vor să afle dacă cetățenii „îl susțin în continuare pe președintele Igor Dodon” și dacă cunosc că acesta „este cel mai bine cotat” dintre candidații înscriși în cursa electorală. Acest instrument a stârnit indignare în rândul cetățenilor, care au raportat mai multe cazuri. În acest sens, redacția zdg.md a realizat un experiment și a telefonat pe un număr de la care oamenii susțin că primesc apeluri. Reprezentantul staff-ului electoral al lui Dodon a adresat câteva întrebări despre alegerile prezidențiale dar și despre Igor Dodon, neștiind că de fapt vorbește cu un reporter al redacției noastre.

Discuția ZdG cu un reprezentant al staff-ului electoral al lui Igor Dodon:

Reporter: Puteți să ne spuneți de unde sunteți?

Reprezentant al staff-ului: Vă deranjăm de la sediul electoral al lui Igor Dodon. Înainte de alegerile prezidențiale dorim să afăm părerea locuitorilor R. Moldova. Vă furăm câteva minute pentru a răspunde la câteva întrebări. Cunoașteți că alegerile prezidențiale vor avea loc pe 1 noiembrie?

Reporter: Da.

Reprezentant al staff-ului: Sunteți de acord că participarea dvs la vot este foarte importantă pentru viitorul țării noastre?

Reporter: Da.

Reprezentant al staff-ului: Cunoașteți că Igor Dodon candidează la alegeri în calitate de candidat independent deoarece este susținut de majoritatea cetățenilor R. Moldova?

Reporter: Nu. De unde ați luat aceasă informație că este susținut de majoritatea cetățenilor Republicii?

Reprezentant al staff-ului: …după votarea majorității.

Reporter: Păi majoritatea încă nu a votat. Pe 1 noiembrie sunt alegerile.

Reprezentant al staff-ului:…păi așa informație avem noi.

Reporter: Interesant…noi nu avem astfel de informații.


Mai mulți cetățeni au raportat că în ultimele zile au fost chestionați telefonic de indivizi, care susțin că fac parte din Centrul de investigare a opiniei publice. Aceștia nu prezintă date despre scopul chestionării sau cine finanțează sondajul, în schimb întreabă cetățenii dacă „îl susțin în continuare pe președintele Igor Dodon”. 

Întrebările adresate 

  1. Sunteți la curent că pe 1 noiembrie vor avea loc alegeri?
  2. Veți participa la ele?
  3. Îl veți susține pe președintele actual al Republicii Moldova Igor Dodon?
  4. Știți că, conform sondajelor efectuate între cetățenii țării președinții țării Igor Dodon este mult în frunte cu o marjă largă față de alții candidați?

Ieri, 15 octombrie, deputatul PAS, Mihai Popșoi, și vicepreședinta PAS, Olesea Stamate, au organizat o conferință de presă în care au vorbit despre așa-numitele sondaje prin telefon realizate de staff-ul lui Igor Dodon. Deputații fac un apel către persoanele contactate și îi îndeamnă să înregistreze această conversație. De asemenea, au sesizat organele competente și tragerea la răspundere a persoanelor vinovate.

„Dodon și Chicu au o singura preocupare – alegerile. Soarta cetățenilor, viața lor nu îi mai interesează. Ei încearcă să se agațe de putere. Această disperare se vede bine. Manipulările prin holdingul lui Dodon care tirajează minciuni sfruntate, trolii care au împânzit internetul, plătiți din culioc.
Dodon implementează unele tehnologii noi, prin telefonare și manipulare directă. El are mulți bani și nu are ce face cu ei. Mai bine i-ar dona celor care nu au bani de medicamente. Pentru familii care dau ultimii bani pentru teste de Covid. El arunca banii pe manipulare crasă. Îndemn cetățenii în cazul în care vor fi apelați de oamenii lui Dodon să înregistreze discuția și să distribuie publicul, să vadă toți oamenii de bună credință cat de mârșava este aceasta campanie a lui Dodon. Iar dacă nu reușesc să înregistreze să îi spună tot ce cred despre Dodon”,
 a precizat Mihai Popșoi.

În context, Olesea Stamate a anunțat că în ultimele zile a primit mai multe semnale de la cetățeni precum că sunt telefonați de la reprezentanții de la o așa-numită Asociație sau companie de sondare a opiniei publice, prin care cetățenii sunt întrebați dacă vor vota la alegerile din 1 noiembrie, cu cine votează și la sfârșit sunt informați precum că candidatul cu cele mai mari șanse este Igor Dodon.

„Este clar că acest exercițiu încalcă norma legală. În primul rând, este vorba de utilizarea resurselor administrative, ori vorbim de utilizarea ilicită a datelor unei companii cu capital majoritar de stat, Moldtelecom. Doi, este efectuarea unor cheltuieli nedeclarate pentru acțiuni de agitație electorală, camuflate sub forma unor sondaje. Articolul 70 din Codul electoral menționează că în perioada electorală orice fel de sondaje cu privire la preferințele politice ale alegătorilor sunt efectuate doar cu condiția înștiințării prealabile a Comisie Electorale Centrale, ceea ce nu este cazul de față. Totodată, utilizarea bazei de date a Moldtelecom reprezintă clar acțiuni de utilizare a resurselor administrative, fapt care este interzis”, a punctat vicepreședinta PAS.

Olesea Stamate a mai adăugat că a sesizat organul de poliție, cât și organul electoral central, solicitând: să identifice persoanele care efectuează aceste apeluri telefonice, să stabilească sursa de finanțare a activității acestor persoane, să verifice reflectarea cheltuielilor pentru aceste acțiuni de agitație electorală și respectiv, tragerea la răspundere a persoanelor vinovate.

Alegerile prezidențiale vor avea loc pe 1 noiembrie 2020. În cursă sunt înregistrați opt concurenți electorali, dintre care șapte desemnați de formațiuni politice și actualul președinte al țării, în calitate de candidat independent. Pentru a fi declarat valabil, la scrutin trebuie să participe cel puțin 1/3 din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.