Acasă Alegeri 2020 Moldova Curată: Donații cu semne de întrebare pe lista de susținători ai...

Moldova Curată: Donații cu semne de întrebare pe lista de susținători ai unui candidat la prezidențiale

0

Unii donatori pentru grupul de inițiativă al candidatului Igor Dodon au obținut anul trecut venituri oficiale atât de mici, încât practic nu au avut de unde dona. Pe unii dintre ei reporterii de la Moldova Curata i-au întrebat de unde au luat bani ca să doneze, iar răspunsurile au fost: „Ne mai ajută părinții”, „Am muncit peste hotare” sau „Am dreptul să nu vă răspund”. Moldova Curată a verificat și listele de donatori ale altor partide, însă deocamdată numai la grupul de inițiativă al lui Igor Dodon au fost identificate persoane care, practic, nu au avut de unde dona.

În raportul privind donațiile pentru activitatea grupului de inițiativă al candidatului Igor Dodon pentru perioada 14-18 septembrie 2020 figurează 15 persoane. Fiecare a donat câte o sumă cuprinsă între 3700 și 8700 de lei. Unii au declarat venituri foarte mici pentru anul trecut.

Vasilisa Anghel, consilieră socialistă în Consiliul Raional Strășeni, este trecută pe listă cu o donație de 5400 de lei. În declarația de avere depusă pentru anul 2019 ea nu indică nici un venit. Contactată de Moldova Curată, consiliera a ascultat întrebarea, apoi a închis telefonul. Ulterior, nu a mai răspuns la apeluri. O altă donatoare, Ina Zosim, consilieră raională la Florești, a donat 4100 de lei. Pe anul trecut ea a declarat un venit de 16 242 de la ICS Flograin Group SRL în calitate de salariu. Alte venituri nu a avut. Soțul său a câștigat 70 177 59 lei drept salariu. Întrebată cu ce bani s-a întreținut în condițiile în care a dat partidului a patra parte din ce a câștigat, Ina Zosim a răspuns: „Mai avem și soț, părinții ne mai ajută…”. De asemenea, rugată să precizeze în ce formă a donat banii, ea a răspuns că prin transfer. În listă, toate donațiile sunt trecute drept făcute în numerarIuri Dimitriu, președintele organizației teritoriale din or. Codru a PSRM și consilier socialist în această localitate, a donat 5900 de lei, în timp ce declară un venit din salariu pe anul trecut de 27 500 de lei. „Nu consider necesar să răspund. Nu vă voi spune nici da, nici nu. Am avut venituri mici? Păi am și alte momente, am prieteni, tovarăși, nu înțeleg care e problema”, a fost răspunsul lui Iuri Dimitriu. Vladimir Ciolac, consilier raional la Râșcani, angajat în calitate de inginer la Direcția Învățământ, Tineret și Sport Râșcani (DÎTS), a donat 4800 lei. Anul trecut el a avut un venit de 6 746 de lei sub formă de indemnizație de la Primăria Vasileuți și 370 de lei de la DÎTS. Soția sa a câștigat 67 550 de lei. ”Dar de ce vă interesează dacă am donat numerar sau prin transfer? Sunt membru de partid demult, am vrut să dau”, ne-a spus Vladimir Ciolac, care a precizat ulterior că merge periodic la muncă peste hotare, iar anul trecut la fel, a muncit în străinătate.

Susținătorii altor candidați

În raportul financiar al grupului de inițiativă al candidatei Maia Sandu pentru perioada 11 – 18 septembrie 2020 se arată că de la persoane fizice echipa PAS a adunat 59 800 de lei. Donatori sunt 5 persoane, care au dat de la 9 800 de lei până la 15 000 de lei. Cele mai mari donații – câte 15 000 de lei – le-au făcut Vasile Ghimp, trecut în listă ca „angajat”, și Valeria Lungu, despre care se menționează că e antreprenoare. Așa cum aceste două persoane nu dețin nici o funcție publică și nu au putut fi identificate, Moldova Curată a solicitat informații despre ele de la serviciul de presă al PAS. „Dna Valeria Lungu și dl Vasile Ghimp au venit la sediul PAS vineri, 11 septembrie, și au donat în numerar. Din păcate, noi nu am solicitat datele de contact, am colectat doar datele necesare pentru donație – nume, prenume, IDNP”, a fost răspunsul.

Grupul de inițiativă al candidatului Andrei Năstase nu a deschis cont pentru cheltuielile de colectare a semnăturilor, ci a acceptat donații doar sub formă de mărfuri sau servicii. În primul raport financiar depus la CEC, cu o donație de 20 000 de lei sub formă de bannere figurează Ion Terguță, secretar general al Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, care a confirmat pentru Moldova Curată că a oferit partidului bannere pentru câteva zile.

Comisia Electorală Centrală a informat portalul Moldova Curată că va prezenta Serviciului Fiscal de Stat lista persoanelor fizice care au făcut donații candidaților. „Întrucât comisia nu dispune de competențe de investigare, aceasta va sesiza organele de drept și va solicita verificarea provenienței surselor de venit ale donatorilor care nu au beneficiat de nici o prestație socială și nu au declarat nici un venit”, se spune în răspunsul CEC.

Veaceslav Negruță: ”Serviciul fiscal are instrumentarul necesar să verifice acești donatori chiar și în 30 de zile”

Fostul ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruță, în prezent expert la organizația Transparency International Moldova, constată că aceasta ar fi, de fapt, „o situație tipică pentru partidele care au probleme de transparență a surselor financiare utilizate la finanțarea campaniilor electorale”. „Serviciul Fiscal are la îndemână instrumentarul pentru a iniția o investigație fiscală față de donatorii/finanțatorii din campania electorală. Astfel de investigații pot fi efectuate relativ ușor și repede, în termen de până la 30 de zile. Discrepanța între venituri proprii și „donații” este un indiciu direct de fraudare a procesului electoral cu mijloace dubioase, dar și un indiciu de fraudă fiscală”.

Autor: Viorica Zaharia, Lilia Zaharia

Varianta completă a investigației o puteți citi pe portalul MoldovaCurata.md,rubrica „Cunoaște-ți candidatul!” (sub-rubrica „Alegeri prezidențiale”)

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.