Acasă Alegeri 2020 Siegfried Mureşan: Alegerile libere şi democratice din R. Moldova sunt o precondiţie...

Siegfried Mureşan: Alegerile libere şi democratice din R. Moldova sunt o precondiţie pentru sprijinul european

0

Alegerile libere şi democratice sunt o precondiţie pentru sprijinul european de orice natură, iar modalitatea în care se vor desfăşura alegerile prezidenţiale din 1 noiembrie va avea un impact important asupra relaţiilor UE – Republica Moldova. Despre aceasta a vorbit deputatul european Siegfried Mureşan (PPE / PNL), preşedintele Delegaţiei Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova.

Deputatul a co-prezidat ieri cea de-a opta reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova, la care au participat reprezentanţi ai Parlamentului European, ai Parlamentului Republicii Moldova, dar şi reprezentanţi ai Comisiei Europene şi al Serviciului European de Acţiune Externă.

„În contextul viitoarelor alegeri prezidenţiale din Republica Moldova, europarlamentarii din mai multe grupuri politice şi reprezentantul Serviciului European de Acţiune Externă şi-au exprimat nemulţumirea cu privire la neregulile observate în procesul de înregistrare preliminară a cetăţenilor pentru votare în străinătate. S-au arătat, de asemenea, îngrijoraţi cu privire la dezechilibrele în decizia Comisiei Electorale Centrale cu privire la numărul secţiilor de votare care vor fi deschise în afara ţării. Am menţionat importanţa integrităţii procesului electoral şi necesitatea ca alegerile prezidenţiale să se desfăşoare într-un mod liber, corect şi transparent”, a declarat Siegfried Mureşan. 

Deputatul a ţinut să amintească parlamentarilor din Republica Moldova despre necesitatea îndeplinirii tuturor angajamentelor asumate, dar şi implementării reformelor necesare în domeniul justiţiei, care să garanteze independenţa, imparţialitatea şi eficienţa sistemului judecătoresc.

Siegfried Mureşan şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la lipsa progresului substanţial în cazul fraudei bancare din 2014 şi a subliniat că UE va susţine implementarea reformelor şi parcursul european al Republicii Moldova, însă autorităţile de la Chişinău trebuie să demonstreze o deschidere mai mare în vederea implementării tuturor reformelor necesare pentru consolidarea democraţiei şi dezvoltarea economică în Republica Moldova.
În cadrul reuniunii s-a discutat despre situaţia îngrijorătoare privind pandemia de COVID-19 din Republica Moldova.

„Din păcate, numărul cazurilor de infectare în Republica Moldova este în creştere. Este ţara care a înregistrat unul din cel mai mare număr de cazuri de infectare pe cap de locuitor în Europa de-a lungul ultimelor luni şi acest lucru ne arată cât de importantă este reforma serviciilor publice. Dacă serviciile publice nu sunt reformate în vremuri bune, atunci în vremuri de criză situaţia este cu atât mai gravă, iar efectele negative asupra populaţiei sunt vizibile.
În acest context, Uniunea Europeană a fost şi este tot timpul alături de cetăţenii Republicii Moldova. Ajutorul şi asistenţa macrofinanciară din partea UE au reprezentat un sprijin substanţial pentru cetăţenii Republicii Moldova în aceste perioade dificile. UE a pus la dispoziţia Republicii Moldova fonduri europene nerambursabile în valoare de 108 milioane de euro pentru nevoile urgente în toată această perioadă de criză. În plus, Uniunea Europeană oferă şi o asistenţă macrofinanciară suplimentară de 100 de milioane de euro pentru a ajuta Republica Moldova să atenueze efectele crizei COVID-19 şi să continue reformele necesare pentru a susţine redresarea economică. Această asistenţă vine în completarea asistenţei macrofinanciare în curs, în valoare de 30 de milioane de euro. În acest sens, aşteptăm ca autorităţile de la Chişinău să întreprindă măsuri eficiente de redresare economică, pentru a consolida baza unei economii stabile, mai durabile şi mai rezistente în faţa viitoarelor crize”, a conchis Siegfried Mureşan.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.