Candidatul Blocului electoral UNIREA la alegerile prezidențiale, Dorin Chirtoacă, susține că împreuna cu echipa sa au creat „un precedent în istoria Republica Moldova, fiind prima dată când Comisia Electorală Centrală (CEC) recunoaște că operatorii lor greșesc”. Totodată, liberalul a venit cu o propunere către oponenții electorali ai candidatului la șefia țării, Igor Dodon.
Un cetățean care a semnat în susținerea lui Dorin Chirtoacă a fost declarat mort de CEC, însă, de fapt acesta este viu. Într-un final, candidatul Blocului electoral UNIREA la alegerile prezidențiale a reușit să demonstreze că greșeala aparține CEC-ului, iar persoana respectivă este în viață. Reprezentanții CEC susțin că ar putea fi vorba de o eroare a colectorului atunci când a scris numărul din buletin.
„Nu e vorba de colector, dar de vină e un operator de la CEC. Am demonstrat că instituția care potrivit legii nu are dreptul să greșească, totuși, a greșit. Comisia Electorală Centrală a fost nevoită să-și recunoască înfrângerea în confruntarea pe care am avut-o în ultimele 3 zile. Acest precedent l-am creat cu dârzenie și mândrie. Dacă la 20.000 de semnături Comisia Electorală Centrală a greșit, atunci, cum va fi la 1,5-2 milioane de voturi care le vor da cetățenii Republicii Moldovala alegeri? Atunci cum vom număra rezultatele? Astfel, Comisia Electorală, instituțiile statului mai pot garanta rezultatul alegerilor? Evident că nu”, a declarat Chirtoacă.
Printre erorile admise de CEC în cazul său, Chirtoacă mai enumeră și: atribuirea a 3.000 de semnături la alte categorii decât ar fi trebuit (lipsirea de 3.000 de semnături valabile); baza de date nu a răspuns uniform la capitolul datelor; la Florești au fost recuperate 20 de semnături, astfel, raionul a fost validat, pentru că de altfel erau 599 de semnături dar era nevoie de 600; la Sîngerei au fost găsite alte 20 de semnături, astfel, la fel fiind validat raionul.
Chirtoacă este de părere că trebuie să-și unească forțele toți candidații care sunt contra lui Dodon, astfel ca voturile la alegeri să nu fie modificate în mod fraudulos.
„Strategia noastră, a tuturor candidaților anti-Dodon trebuie să fie următoarea: „Toți pentru unul și unul pentru toți”. Aceasta trebuie să fie strategia generală pe care o propunem celorlalți candidați. Votul anti-Dodon trebuie să fie unul răsunător, năucitor și drastic, pentru ca la cifre să nu poată umbla nimeni. Astfel, ca nimeni să nu poată face voturi din pro schimbare în voturi pro Dodon”, a argumentat Dorin Chirtoacă.
În acest context, Chirtoacă sugerează crearea unui Consiliu de apărare a votului, care ar presupune desemnarea observatorilor comuni la secțiile de votare din țară. Aceștia ar urma să monitorizeze cum are loc procesul de votare dar și cât de corect sunt numărate sufragiile.
„Pe lângă mobilizarea noastră masivă prin vot, este nevoie să ne apărăm toți candidații votul în secțiile de votare. De aceea, este nevoie să creăm un Consiliu de apărare a votului. Este nevoie să avem observatori în toate secțiile de votare. Dacă nu va avea fiecare, pentru că ar fi cam dificil așa ceva, atunci să ne înțelegem între noi unde vom avea noi observatori și unde vor avea alți candidați, astfel ca observatorii comuni să monitorizeze cum are loc procesul de numărare a voturilor. Mai ales trebuie să fie prezenți acolo unde Dodon își pregătește frauda: nordul și sudul Moldovei, Transnistria, Rusia”, a declarat Chirtoacă.
Comisia Electorală Centrală va examina luni, 5 octombrie, cererile de înregistrare în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale ale candidaților desemnați de Partidul Unității Naționale, Octavian Țâcu, și Blocul electoral Unirea, Dorin Chirtoacă.
Până la ziua de azi au fost înregistrați 6 concurenți electorali, toți lansându-se oficial în campanie:
Renato Usatîi – Partidul Politic „Partidul Nostru”;
Andrei Năstase – Partidul Politic – Platforma Demnitate și Adevăr;
Tudor Deliu – Partidul Liberal Democrat din R. Moldova (PLDM);
Igor Dodon – candidat independent;
Violeta Ivanov, Partidul Politic „Șor”;
Maia Sandu, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS).
Alegerile prezidențiale urmează să aibă loc la data de 1 noiembrie.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.