Comisia Electorală Centrală (CEC) intenționează să sesizeze Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (CNPDCP) cu privire la refuzul grupului de inițiativă al generalului Ion Costaș de a returna listele de subscripție cu semnăturile colectate pentru înregistrarea în calitate de candidat la scrutinul prezidențial din 1 noiembrie. Reporterii Deschide.MD au intrat în posesia unui document adresat primului ministru al Apărării al R.Moldova, prin care CEC îl atenționează despre faptul că în cazul în care nu va restitui listele de subscripție până la data de 1 octombrie, reprezentanții Comisiei vor sesiza organele abilitate pentru a examina acțiunile generalului prin prisma prevederilor Codului Contravențional.
De precizat că anterior, generalul Costaș a declarat că renunță la cursa electorală și nu va returna listele de subscripție Comisiei Electorale Centrale. Potrivit lui, alegerile prezidențiale sunt neconstituționale, motiv pentru care acesta va distruge listele cu semnăturile colectate „prin ardere”.
Amintim că în anul 1990 Ion Costaș a fost numit în funcția de președinte al Comisiei Sovietului Suprem al RSS Moldova pentru Securitatea Statului și probleme militare, iar în septembrie 1990 – membru al Consiliului Prezidențial al Republicii Moldova. Între anii 1990-1992, generalul Ion Costaș a deținut funcția de ministru al Afacerilor Interne în Guvernul Republicii Moldova.
Prin Decretul Președintelui statului nr. 20 din 5 februarie 1992, generalul de divizie Ion Costaș este numit ca primul ministru al Apărării al Republicii Moldova.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.
Ceva nu e clar … Semnăturile au fost încredințate generalului nu unor terțe instituții. Germanii când în 1940 au intrat în Belgia au căutat unele liste.. Apoi a urmat…ceea ce s-a aflat după război…