Comisia Electorală Centrală trebuie să prezinte un plan foarte concret de acţiuni în eventualitatea în care pandemia va da peste cap procesul electoral în diaspora. Recomandarea vine din partea experţilor PromoLex şi face parte dintr-un nou raport de monitorizare a scrutinului prezidenţial din noiembrie.
Mai mult, experţii asociaţiei le cer autorităţilor electorale să vină cu soluţii concrete privind exercitarea dreptului de vot pentru cetăţenii din regiunea transnistreană, în eventualitatea în care autorităţile separatiste din stânga Nistrului vor impune restricţii de circulaţie în ziua scrutinului.
Potrivit deciziei Comisiei Electorale Centrale, pentru cetăţenii Republicii Moldova din diaspora vor fi deschise 139 de secţii de votare. Experţii PromoLex cer autorităţilor să stabilească foarte clar ce se întâmplă în eventualitatea în care nu toate statele vor permite aglomeraţii la secţiile de vot de pe teritoriul ţării lor sau chiar deschiderea acestor secţii.
„Care vor fi paşii întreprinşi în situaţiile ipotetice în care nu va fi posibilă deschiderea a 139 de secţii de votare efectiv. pentru că noi avem doar decizia CEC care este o manifestare de voinţă, însă suntem conştienţi că pot apărea limitări sau interdicţii din partea ţărilor gazdă. pe diferite motive, în special din cauza crizei pandemice”, a spus Pavel Postică, director de program, Promo-Lex.
Mai mult, potrivit experţilor Promo Lex, autorităţile nu au deocamdată soluţii nici pentru cetăţenii Republicii Moldova din regiunea transnistreană. Potrivit regulilor stabilite de CEC, aceştia ar urma să-şi exercite dreptul la vot la cele 42 de secţii dechise pe teritoriul ţării controlat de autortităţile constituţionale. Planul Chişinăului ar putea fi dat peste cap de Tiraspol, care a prelungit restricţiile de circulaţie până pe 1 decembrie, sub pretextul pandemiei.
„Cetăţenii noştri care locuiesc în regiunea transnistreană, pentru intervale scrute de timp de 12 ore, pot părăsi acest teritoriu şi reveni înapoi fără a fi supuşi anumitor limitări sau restricţii suplimentare de autoizolare. Teoretic cetăţenii noştri vor putea să părăsească teritoriul regiunii pentru a-şi exercita dreptul la vot în cazul în care separatiştii nu vor impune blocaje artificiale, poliţia locală nu le va permite să părăsească acest teritoriu, dar la moment această posibilitate există”, a precizat Pvel Postică, director de program, Promo-Lex.
De mâine, începe oficial campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din 1 noiembrie, ceea ce înseamnă că toţi concurenţii electorali înregistraţi oficial în cursă pot desfăşura activităţi de agitaţie electorală.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.